Jak szybko rozmrozić mięso?

Trudno byłoby wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie w kuchni bez zamrażarki. To dzięki niej jesteśmy w stanie rozsądnie zarządzać swoimi zapasami i zawsze mieć w zanadrzu jakiś smakowity kąsek. W niskich temperaturach przechowujemy przede wszystkim mięso, które poza zamrażalnikiem zepsułoby się bardzo szybko. Jego rozmrożenie należy zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem, lecz w natłoku codziennych obowiązków łatwo jest o tym zapomnieć. Bez paniki! Nie musisz rezygnować z obiadu. Sprawdź, jak szybko odmrozić mięso.

Szybkie rozmrażanie mięsa w sytuacji awaryjnej
Szybkie rozmrażanie mięsa w sytuacji awaryjnej123RF/PICSEL

Przezorny zawsze... najedzony!

Mięso, niezależnie od rodzaju, najlepiej jest rozmrażać powoli poprzez przełożenie go do głębokiego naczynia i ulokowanie w lodówce. Proces ten potrwać może co najmniej kilkanaście godzin, a nie zawsze możemy tyle czekać na posiłek. Dlatego, zanim zapoznamy się z kuchennymi trikami, warto przypomnieć sobie podstawową zasadę związaną z tym, jak mrozić mięso. Zawsze należy podzielić je na porcje do jednorazowego zjedzenia. Nie zmarnujemy nadmiaru żywności, a do tego szybciej rozmrozimy upragnione kąski.

Rozmrażanie mięsa w wodzie

Wymaga to od nas uwagi i znajomości kluczowych reguł. Przede wszystkim nie można rozmrażać mięsa w gorącej wodzie! Choć może się wydawać najlepszym sposobem na przyspieszenie procesu, ciepła woda stwarza idealne warunki do rozwoju niepożądanych bakterii. Chłodna woda jest dużo lepszym pomysłem, jednak trzeba pamiętać o wymienianiu jej co 20-30 minut.

Jak rozmrozić mięso w mikrofalówce?

Rozmrażaj tylko taką porcję mięsa, którą będziesz w stanie zużyć od razu
Rozmrażaj tylko taką porcję mięsa, którą będziesz w stanie zużyć od razu123RF/PICSEL

Skorzystać z tej opcji mogą właściciele sprzętu z funkcją rozmrażania, opracowaną dla znaczącego przyspieszenia kuchennych prac. W zależności od mocy urządzenia, rozmrażanie mięsa może zająć 15-30 minut. Trzeba jednak wziąć poprawkę na to, że nie jest to rozwiązanie idealne, a żywność miejscami może być nadal skostniała.

Czy można rozmrozić mięso w piekarniku?

Oczywiście, że tak! Należy wstrzymać się jedynie z odmrażaniem w piecu delikatnego mięsa ryb, które pod wpływem zbyt dużych różnic temperatur mogłoby się rozpaść. Zabieg ten nie pozostaje bez wpływu na smak rybnych specjałów.

Piekarnik i mikrofalówka przyspieszą rozmrażanie mięsa
Piekarnik i mikrofalówka przyspieszą rozmrażanie mięsa123RF/PICSEL

Mięso mielone czy schab można jednak śmiało rozmrażać w ten sposób. Produkt należy wyjąć z opakowania, umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 50-75°C. Rozmrażanie potrwa 30-40 minut, co jakiś czas warto obrócić mięsne porcje, by proces przebiegał równomiernie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas