Jak ubić śmietanę na sztywno? Sprawdzone triki

Bita śmietana to apetyczny dodatek do ciast, który doskonale komponuje się z rozmaitymi deserami lodowymi, owocowymi czy smakowitymi ciastami. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że przygotowanie jej to czynność banalnie prosta. I tak, i nie, bo o błąd bardzo łatwo, a ten może zniweczyć nasze wysiłki i śmietana koniec końców nie będzie nadawała się do niczego, a tym bardziej do dekorowania. Wystarczy, że odpowiednio jej nie schłodzimy albo przysłowiowo "przemiksujemy". Jak postępować krok po kroku ubijając śmietanę? O tym co nieco można przeczytać poniżej.

article cover
©123RF/PICSEL

Postaw na tłustą śmietanę

©123RF/PICSEL

Kluczem do sukcesu jest odpowiedni wybór śmietany. Do ubijania wybieraj zawsze tą tłustą - najlepiej 36-procentową. Im bardziej rzadka konsystencja, tym większe ryzyko, że śmietana się nie ubije, a tym samym nie będzie się nadawała do dekorowania.

Przed biciem należy schłodzić śmietanę

Jeszcze zanim włączysz mikser, upewnij się, że temperatura śmietany jest odpowiednia. Do ubijania najlepiej wykorzystywać śmietanę schłodzoną, dlatego zaplanuj całą "operację bicia" z odpowiednim wyprzedzeniem.

Miska, w której będziesz ubijać śmietanę, powinna być sucha i mieć odpowiednią temperaturę, czyli być schłodzona.

Ustaw mikser na odpowiednie obroty

©123RF/PICSEL

Nie zapomnij też posłodzić śmietany. Wskazana proporcja to około dwie stołowe łyżki na szklankę śmietany. Jeśli już spełnisz wszystkie powyższe warunki, możesz śmiało odpalić mikser. Najpierw ustaw sprzęt na najwyższe obroty i miksuj nim śmietanę. Gdy zauważysz, że śmietana zaczyna zyskiwać sztywną konsystencję, zmniejsz prędkość miksera i ustaw go na średnie obroty. Ubijaj dalej, aż stanie się odpowiednio sztywna. Można to śmiało ocenić "gołym okiem".

Co zrobić, gdy śmietana nie sztywnieje?

©123RF/PICSEL

Jeśli przez wszystkie kroki przebrniemy gładko i uda nam się uzyskać pożądaną konsystencję śmietany, zadanie możemy uznać za wykonane. Co jednak zrobić w sytuacji, gdy pojawią się problemy i przysłowiowo "przemiksujemy" śmietanę? Nie wpadaj w panikę, tylko działaj i wlej do miski niewielką ilość świeżej śmietany i wmieszaj ją gumową szpatułką w resztę mieszanki. Ten prosty środek zaradczy powinien poskutkować.

Pomóc może dodatkowe schłodzenie

W uzyskaniu pożądanej konsystencji śmietany może też pomóc jej dodatkowe schłodzenie, czyli ubitą, ale niewystarczająco sztywną śmietanę umieść w lodówce. Obniżona temperatura powinna korzystnie wpłynąć na konsystencję ubitej śmietany.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas