Jak uniknąć trawiennych kłopotów w Wielkanoc? Oto kompleksowy poradnik od dietetyka

Smaczne, ale ciężkostrawne
Smaczne, ale ciężkostrawneirina123RF/PICSEL

Dlaczego wielkanocne potrawy są ciężkostrawne?

Majonez to spora dawka tłuszczu
Majonez to spora dawka tłuszczuafricaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)123RF/PICSEL

Wielkanoc to prawdziwe wyzwanie dla układu trawiennego

Dlaczego wielkanocne dania powodują problemy z trawieniem?

Majonez to wyzwanie dla układu trawiennego
Majonez to wyzwanie dla układu trawiennego123RF/PICSEL

Zastanów się, czy na pewno musisz smażyć

Jak przygotować dietetyczną Wielkanoc?

Święta nie muszą kojarzyć się z przejedzeniem
Święta nie muszą kojarzyć się z przejedzeniem123RF/PICSEL
  1. Jedz powoli i uważnie: Dokładne przeżuwanie pokarmu ułatwia trawienie i pozwala szybciej poczuć sytość, co pomaga uniknąć przejedzenia. Unikaj jedzenia w pośpiechu
  2. Kontroluj wielkość porcji: Nakładaj mniejsze porcje na talerz, co pozwoli spróbować różnych potraw bez nadmiernego obciążenia żołądka.
  3. Zaplanuj aktywność fizyczną: Po posiłku wybierz się na spacer z rodziną. Ruch pobudza perystaltykę jelit i przyspiesza trawienie, co może zapobiec uczuciu przepełnienia.
  4. Nie jedz wszystkiego na raz: Lepiej jeść częściej, ale mniejsze porcje.
  5. Unikaj jedzenia tuż przed snem: Ostatni posiłek zjedz minimum 2 godziny przed położeniem się spać.
  6. Pamiętaj, że nadal możesz jeść zdrowe produkty: Sięgnij do lodówki po kefir czy jogurt naturalny, możesz z nich przygotować też koktajl. Zmiksuj owoce z kefirem i siemieniem lnianym, to pomoże jelitom.
  7. Pamiętaj o nawodnieniu: Spożywaj odpowiednią ilość płynów, takich jak woda czy herbaty ziołowe (np. mięta, rumianek, melisa, koper włoski), które wspierają procesy trawienne i pomagają w przypadku uczucia ciężkości.
  8. Unikaj słodzonych napojów: Napoje i soki owocowe są źródłem dodatkowych kalorii i cukrów prostych
  9. Unikaj gazowanych napojów: Gaz zawarty w napojach bardzo nasila wzdęcia i dolegliwości trawienne
  10. Ogranicz spożycie alkoholu: Alkohol dostarcza pustych kalorii i może zwiększać apetyt, prowadząc do spożycia większej ilości jedzenia. Staraj się ograniczyć jego ilość podczas świątecznych spotkań
  11. Unikaj potraw smażonych na głębokim tłuszczu: Staraj się, aby na twoim talerzu znalazły się dania gotowane, pieczone lub duszone zamiast smażonych.
  12. Dodawaj do potraw zioła wspomagające trawienie: Tymianek, kminek, majeranek, koperek czy natka
  13. Wybieraj lekkie zupy: Zamiast żurku na tłustym wywarze, ugotuj go na białej kiełbasie i dodaj mały kawałek boczku lub nawet wędzone tofu i płatki drożdżowe - dodadzą smaku wędzonki i umami.
  14. Wybieraj chude mięsa: Kurczak, indyk czy cielęcina są lżejsze dla żołądka i zdrowsze niż tłuste kiełbasy, karkówka czy boczek.
  15. Kasze zamiast ziemniaków? Czemu nie! Kasza jaglana czy gryczana to świetna alternatywa.
  16. Białe pieczywo zamień na pełnoziarniste: Więcej błonnika, mniej skoków cukru we krwi i dłuższe uczucie sytości.
  17. Unikaj ciężkich sosów: Majonez zastąp kremowym jogurtem naturalnym lub greckim lub dodaj częściowo awokado
  18. Użyj majonezu light lub wegańskiego: Jeśli chcesz użyć majonezu, wybierz light lub wegański, mają znacznie mniej tłuszczu i kalorii
  19. Dodaj więcej warzyw: Pokrój pomidora, rzodkiewki czy ogórka i ułóż ładnie na stole, albo przygotuj twarożek z dodatkiem warzyw.
  20. Ogranicz sól: Zamiast niej używaj ziół, które dodadzą smaku i wspomogą trawienie.
  21. Stawiaj częściej na ryby: Śledzie, łosoś czy pstrąg są doskonałym źródłem białka i zdrowych tłuszczów.
  22. Jaja - zdrowe, ale w rozsądnych ilościach - jeśli masz wysoki cholesterol, nie przesadzaj z ilością.
  23. Nie zapominaj o owocach: Zanim dobierzesz się do sernika czy babki, zjedz jabłko - dzięki temu spałaszujesz mniej ciasta i dostarczysz cennego błonnika.
  24. Ogranicz ilość cukru w ciastach: W wielu przepisach podana jest zbyt duża ilość cukru, możesz ją spokojnie zmniejszyć. Zamiast szklanki cukru, dodaj 3/4 szklanki lub 2/3. Jeżeli twoi goście na co dzień zdrowo się odżywiają, ciasta z przepisową ilością cukru będą dla nich o wiele za słodkie!
  25. Zastąp cukier słodzikiem: Posłódź ciasto erytrytolem lub ksylitolem, a nie odczujesz różnicy.
  26. Używasz tłustego twarogu? Nie dodawaj już masła do masy twarogowej, możesz użyć małego opakowania śmietanki 30%.
  27. Zastąp kajmak: Przygotuj krem na bazie daktyli i orzechów
  28. Szukaj zamienników: zamiast popularnego kremu czekoladowego, użyj zdrowego kremu na bazie pasty z orzechów laskowych, daktyli i kakao lub czekolady
Pamiętaj, ciasta możesz jeść przez cały rok
Pamiętaj, ciasta możesz jeść przez cały rok123RF/PICSEL
Czy nasze miasta są gotowe na demograficzne tsunami?INTERIA.PL