Jak upiec domowy chleb?

article cover

Jak upiec domowy chleb?

Chleb najlepiej smakuje dopiero po ostygnięciu. Krojony od razu po wyjęciu z piekarnika może się nieco rozlatywać. Smacznego!
Chleb najlepiej smakuje dopiero po ostygnięciu. Krojony od razu po wyjęciu z piekarnika może się nieco rozlatywać. Smacznego!123RF/PICSEL
Tak przygotowane ciasto odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika – 200 st. C na jedną godzinę.
Tak przygotowane ciasto odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia, następnie włożyć do rozgrzanego piekarnika – 200 st. C na jedną godzinę.123RF/PICSEL
Wszystko razem dokładnie wymieszać do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawić ciasto w misce na 30 minut. Koniecznie przykryć, aby lepiej wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej formy (można dodatkowo oprószyć otrębami lub bułką tartą).
Wszystko razem dokładnie wymieszać do uzyskania zwartej masy, a następnie odstawić ciasto w misce na 30 minut. Koniecznie przykryć, aby lepiej wyrosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej formy (można dodatkowo oprószyć otrębami lub bułką tartą).
Drożdże wsypać do ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut na bok. Pozostałe sypkie składniki wymieszać w dużej misce i wlać do nich wodę wraz z drożdżami.
Drożdże wsypać do ciepłej wody, dokładnie wymieszać i odstawić na kilkanaście minut na bok. Pozostałe sypkie składniki wymieszać w dużej misce i wlać do nich wodę wraz z drożdżami.123RF/PICSEL
Składniki potrzebne do zrobienia domowego chleba: 500 g mąki pszennej (można też użyć 300 g pszennej i 200 g żytniej), 7 g drożdży suchych, dwie płaskie łyżeczki cukru, dwie płaskie łyżeczki soli, 4 łyżki otrębów lub płatków owsianych, dwie szklanki ciepłej, przegotowanej wody, odrobina tłuszczu do wysmarowania formy (może być np. masło).
Składniki potrzebne do zrobienia domowego chleba: 500 g mąki pszennej (można też użyć 300 g pszennej i 200 g żytniej), 7 g drożdży suchych, dwie płaskie łyżeczki cukru, dwie płaskie łyżeczki soli, 4 łyżki otrębów lub płatków owsianych, dwie szklanki ciepłej, przegotowanej wody, odrobina tłuszczu do wysmarowania formy (może być np. masło).
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?