Jak upiec szparagi w piekarniku?
Poprawiają trawienie, pomagają schudnąć i pobudzają libido. Szparagi, bo o nich mowa, to smaczne i lekkostrawne warzywa, które można przyrządzać na wiele sposobów. Szczególnie dobrze smakują upieczone w piekarniku, z dodatkiem przypraw i soku z cytryny. Są wtedy pyszne i chrupiące. Jak zrobić pieczone szparagi?
Co warto wiedzieć o szparagach?
Szparagi to niezwykle zdrowe warzywa. Są niskokaloryczne i lekkostrawne oraz zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Mają działanie moczopędne i lekko przeczyszczające, poprawiają pracę jelit i przyspieszają przemianę materii. Dzięki temu mogą wspomóc walkę z dodatkowymi kilogramami. Oprócz tego, szparagi zawierają substancje, które obniżają poziom "złego" cholesterolu i ciśnienie krwi. Te warzywa są również uważane za naturalny afrodyzjak, gdyż znajdują się w nich fitoestrogeny o działaniu podobnym do estrogenów - hormonów odpowiedzialnych za popęd płciowy.
Jak przygotować szparagi?
Przed przystąpieniem do pieczenia szparagi należy odpowiednio przygotować. Pęczek szparagów (najlepiej zielonych) opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Odcinamy ok. 1-2 cm łodygi, gdyż końcówki szparagów są zdrewniałe. Można też odłamać stwardniałą część, a ułamie się w odpowiednim miejscu. Szparagi należy ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą, a następnie sokiem z cytryny. Przyprawiamy je solą, pieprzem, startym czosnkiem i posiekaną natką pietruszki.
Jak upiec szparagi w piekarniku?
Piekarnik należy nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Wstawiamy szparagi na ok. 10 minut, aż będą lekko przyrumienione. Najlepiej sprawdzać w czasie pieczenia warzywa, wbijając w nie widelec. Jeśli lekko wchodzi, można wyjąć szparagi. Na koniec można posypać szparagi parmezanem. Takie danie sprawdza się nie tylko jako oddzielna przekąska, ale też jako dodatek do obiadu.