Jak usmażyć rybę?

Ryby powinny jak najczęściej gościć na naszych stołach, ponieważ dostarczają niezbędnych dla organizmu witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Działają korzystnie na wiele układów organizmu, m.in. mogą chronić serce i mózg, obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, czy zredukować ilość cholesterolu w organizmie. Aby czerpać z ryby jak najwięcej, trzeba ją odpowiednio przyrządzić. Choć najzdrowsza jest pieczona w piekarniku, gotowana na parze albo grillowana, to i tak najczęściej ją smażymy. Aby zachować jej pełny smak i miała jak najmniej tłuszczu trzeba to zrobić umiejętnie. W jaki sposób?

Smażona ryba z frytkami
Smażona ryba z frytkami ©123RF/PICSEL
Karmelizowana ryba po azjatyckuInteria Kulinaria

Na początek

Filety ryby
©123RF/PICSEL

Najczęściej kupujemy ryby mrożone, dlatego przed przygotowaniem trzeba ją wcześniej wyjąć z zamrażalnika i ją rozmrozić, np. mocząc ją w wodzie. Następnie tuszkę lub filety należy osuszyć, np. wykładając je na papierowym ręczniku. Surową rybę trzeba najpierw dokładnie umyć, a następnie oczyścić z łusek oraz wypatroszyć. Na koniec wystarczy podzielić ją na mniejsze filety.

Pozbądź się zapachu

Mleko
©123RF/PICSEL

Ryba często posiada specyficzny zapach, który nie każdemu może przypaść do gustu. Na szczęście można w łatwy sposób się go pozbyć, np. skropić ją solidną porcją soku z cytryny. Innym sposobem jest namoczenie ryby w mleku (przez kilka godzin). Dobrym pomysłem jest stworzenie również marynaty na bazie oleju, soku z cytryny i ziół (pietruszki, kolendry, tymianku, szałwii, rozmarynu). Tak przygotowaną rybę można panierować (najpierw w mące, później w jajku, a na końcu w bułce tartej). Panierka nie może być zbyt gruba, ponieważ wtedy nasiąka olejem.

Smażenie

Smażenie ryby
©123RF/PICSEL

Ryby smaży się krótko na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Najlepsze będą masło klarowane albo olej rzepakowy, których smak nie zdominuje ryby. Pamiętaj, aby każde ze stron była smażona nie dłużej niż pięć minut tak, aby były delikatnie zarumienione. Jeśli przygotowujesz większą ilość ryb, nie wykładaj ich na patelnię razem. Wtedy będzie niedokładnie usmażona..

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas