Jak wybierać idealne owoce?

Owoce to prawdziwe bomby witaminowe. Jeżeli chcesz aby były nie tylko zdrowe, ale i pyszne, wybieraj zawsze dojrzałe produkty. W sklepach możemy znaleźć niestety mnóstwo nienadających się do jedzenia owoców. jedne z nich są niedostatecznie dojrzałe, inne zbyt długo leżały w sklepie i zaczęły się psuć. Jak wybrać odpowiednie?  Poznaj odpowiedź w poniższym artykule. Znajdują się w nim najczęściej kupowane owoce i  wskazówki, jakie wybierać.

owoce
owoce© Photogenica

Nektarynki

awokado
© Photogenica

Nektarynki to bardzo popularne owoce. Podobne są do brzoskwiń, jednak ich skórka jest gładka i błyszcząca. Dojrzałe nektarynki powinny mieć żółtawy, aż do czerwonego koloru. Nie powinny znajdować się na skórce żadne przebarwienia i skazy. Dojrzałe, ale nie przejrzałe owoce mają miękki miąższ, ale skórka nie powinna uginać się pod naciskiem palca. Jeżeli tak się dzieje, może to oznaczać, że  owoc jest obity i zaczyna psuć się od środka.

Awokado

Jak powinno wyglądać idealne awokado? Musi mieć gładką, ciemnozieloną i błyszczącą skórkę. Miąższ powinien być miękki, a skórka owocu powinna delikatnie uginać się pod naciskiem palca. Oczywiście możesz kupić lekko niedojrzałe awokado i pozostawić na kilka dni, aby dojrzało. Niedojrzałe awokado jest jednak niesmaczne, dlatego warto poczekać tych kilka dni.

Arbuz

ananas
© Photogenica

Podczas wyboru arbuza warto kierować się trzema wytycznymi. Pierwszym jest zapach. Arbuz nie powinien mieć ostrego aromatu, który świadczyłby o zaczęciu procesu gnicia. Równie ważny jest wygląd skórki. Powinna być od ciemnozielonej z jaśniejszymi refleksami do jasnozielonej. Miejsce w którym arbuz stykał  się z ziemią powinno mieć jaśniejszy odcień. Ale niewskazane są inne plamy i przebarwienia. Ostatnim kryterium jest odgłos jaki arbuz wydaje podczas ostukiwania. Głuchy, pusty dźwięk może świadczyć o suchym i hubiastym miąższu. Możesz również oszacować wagę względem wielkości arbuza. Zazwyczaj większe okazy powinny być ciężkie. Jeżeli trafisz na niespotykanie lekki owoc, nie wybieraj go. Miąższ w środku z pewnością jest suchy i mało soczysty, a smak pozostawia wiele do życzenia.

Ananas

Jakie ananasy są najlepsze? Wybierz te, które mają zdrową i świeżą koronę. Możesz być wówczas pewien, że owoc nie leżał już długo od zebrania. Ważny jest również zapach. Im intensywniejszy aromat, tym dojrzalszy i słodszy owoc. Skórka powinna mieć w miarę jednolity kolor od jasnobrązowego do żółtawego. Zazwyczaj dolna część ananasa ma jaśniejszą barwę. Od dołu ananas zaczyna się także psuć. Dlatego zwróć uwagę, czy pomiędzy łuskami nie widać początków pleśni lub zgnilizny.

Melon

granat
© Photogenica

Melon podobnie jak arbuz powinien mieć jednolitą skórkę, twardą i nie uginającą się pod naciskiem. Melony dojrzałe do zjedzenia i idealne do kupna powinny mieć lekko słodki zapach i powinny być również dosyć ciężkie.

Granaty

Dojrzały granat powinien mieć ciemno pomarańczowy lub lekko czerwony kolor, Skóra powinna być dosyć twarda i błyszcząca. Na powierzchni nie powinny znajdować się żadne przebarwienia. Im mniejszy owoc wybierzesz, tym słodszy będzie miał smak. Granaty nie mają ostrego zapachu, a więc nie poznasz po nim, czy owoc jest już dojrzały.

Cytryny i limonki

Zarówno cytryny jak i limonki można dostać w większości sklepów. Jak poznać, że są dojrzałe i odpowiednie do kupna? Limonki mają zielony kolor. Im ciemniejsza zieleń, tym mniej dojrzałe owoce. Skórka powinna być gładka i błyszcząca, a owoce dosyć małe. Cytryny powinny mieć lekko podłużny kształt, żółtą, gładką i błyszczącą skórkę. Ważny jest także zapach. Zwróć uwagę czy zapach nie jest sztuczny. Owoce powinny być małe, dzięki czemu są soczyste.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas