Jak wybrać dobre orzechy włoskie?
Orzechy włoskie są popularnym dodatkiem do wypieków oraz wrtościową przekąską. Można je kupić w sklepie przez cały rok oraz długo przechowywać w odpowiednich warunkach. Zdradzamy, na co zwrócić uwagę przy wyborze orzechów włoskich.
Jak wybrać orzechy włoskie?
Orzechy włoskie można kupić w sklepach spożywczych gotowe do zjedzenia lub w łupinach. Można także zbierać je samodzielnie w parkach lub ogrodzie. Warto przy wyborze zwrócić uwagę na wygląd skorupy i wagę.
Cięższe orzechy będą najprawdopodobniej świeższe. Powinny mieć także jednolity kolor, a łupinka nie powinna być nigdzie uszkodzona. Orzechy włoskie obrane należy oceniać przede wszystkim po kolorze. Barwa powinna być jasna. Warto spróbować orzechy przed zakupem większej ilości, ponieważ w smaku nie mogą być słonawe ani zbyt gorzkie. Oznacza to, że są zjełczałe i nie nadają się do spożycia.
Jak przechowywać orzechy włoskie?
Orzechy włoskie można przechowywać zarówno w łupinach, jak i łuskane. Jednak obrane orzechy nie powinny być przechowywane dłużej niż dwa miesiące. Z kolei w łupinach mogą być trzymane nawet przez rok, ale muszą mieć odpowiednie warunki. Warto trzymać orzechy włoskie w chłodnym i ciemnym miejscu. Można także włożyć je do lodówki lub zamrażarki, szczególnie te obrane.
Orzechy bez łupin należy przechowywać w szczelnym pojemniku. Jeżeli mają poleżeć dłużej, to warto je najpierw wysuszyć.
Zobacz także: