Jak wybrać i przygotować gęś na św. Marcina? Ewa Wachowicz ma to sposób
Tradycja podawania gęsiny na 11 listopada powraca i z roku na rok zyskuje na popularności. To niezwykle smaczne mięso może jednak sprawiać problemy osobom, które nie mają z nim większego doświadczenia. Jak przygotować gęś, by była smaczna? Z poradami Ewy Wachowicz uda się jednak każdemu. Sprawdźcie.
![Jak wybrać i przygotować gęś?](https://i.iplsc.com/000HYHMHLAL8AS5C-C322-F4.webp)
Spis treści:
Wybór gęsi: najlepsza gęś - owsiana
Uważa się, że mięso gęsi jest najsmaczniejsze od połowy października aż do stycznia. Nic dziwnego, że chętnie podaje się ją z okazji przypadających w tym czasie świąt: na św. Marcina, czy na Boże Narodzenie. Obecnie bez trudu można kupić mrożoną gęś niemal w każdym supermarkecie, ale jeśli chcemy cieszyć się naprawdę smacznym mięsem lepiej wybrać gęś świeżą, z ekologicznej hodowli i certyfikowaną.
Za najsmaczniejsze uchodzą tzw. gęsi owsiane, hodowane według ściśle określonych reguł. Karmione są niemal wyłącznie paszami zielonymi, a przez ostatnie kilkanaście tygodni wyłącznie owsem, co sprawia, że ich mięso jest zdrowe i smaczne.
Kupując gęś, wybierajmy te o szerokiej piersi i żółtym zabarwieniu skóry. Świadczy to o tym, że miały one sporo przestrzeni i były dobrze karmione. Lepiej unikać gęsi o niebieskawym lub brązowawym zabarwieniu skóry.
Gęś kupiona i co dalej?
Jeśli zdecydowaliśmy się na zakup gęsi mrożonej, należy pamiętać o tym, by odpowiednio wcześnie ją rozmrozić (mięso, które wstawiamy do piekarnika, powinno być w pełni rozmrożone i mieć temperaturę pokojową).
Gęś może ważyć 4-5 kg i nie uda nam się tego zrobić na ostatnią chwilę. Jeśli planujemy podanie gęsi pieczonej, warto sprawdzić, czy zmieści się ona do naszego piekarnika i czy mamy odpowiedniej wielkości gęsiarkę, w której możemy ją upiec. Jeśli nie, można skorzystać z innych przepisów z wykorzystaniem poporcjowanej gęsi np. gęś duszoną czy gulasz z gęsiny.
Czytaj też: Gęsie udka pieczone w cydrze
Jak przygotować gęś do pieczenia?
Gęś przed pieczeniem powinno się zamarynować. Najlepiej zrobić to już poprzedniego wieczora, a przynajmniej kilka godzin wcześniej. Gęś możemy marynować w solance (10 łyżek soli na 5 l wody) z dodatkiem ziół takich jak liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec.
![Jak przygotować gęś do pieczenia?](https://i.iplsc.com/000HYBYCVFH8OQLV-C322-F4.webp)
Inny doskonały sposób to marynowanie gęsi w czerwonym winie z dodatkiem przypraw takich jak rozmaryn, cząber, tymianek, majeranek, czosnek. Po wyjęciu z marynaty gęś ponownie nacieramy wybranymi przyprawami.
Jakie nadzienie do gęsi?
Gęsina doskonale komponuje się z sezonowymi owocami takimi jak jabłka (najlepsza będzie szara reneta) czy gruszki. Ciekawym dodatkiem mogą być suszone śliwki. Wśród tradycyjnych przepisów znajdziemy także nadzienie z kaszy gryczanej i grzybów. Inny popularny sposób to nadziewanie gęsi farszem z cielęcej wątróbki z dodatkiem mięsa, warzyw i przypraw. Takie nadzienie przygotowuje się tak jak pasztet i zapieka w gęsi.
Jak długo piec gęś?
Czas pieczenia zależy od wagi gęsi. Zazwyczaj podaje się, że na 1 kg potrzeba od 45 minut do godziny pieczenia. Zależy to między innymi od wieku gęsi czy rodzaju piekarnika. Gęsi młodsze (tegoroczne) będą się piekły krócej. Przez pierwsze 30 minut gęś pieczemy w temp. 200 stopni, a następnie obniżamy temperaturę do 160 stopni. Podczas pieczenia dobrze jest polewać gęś wytopionym tłuszczem, ale dopiero po upływie dwóch godzin. Wcześniej nie otwierajmy piekarnika.
![Jak długo piec gęś?](https://i.iplsc.com/000HYBYHYPQHA03F-C322-F4.webp)
Jeśli skórka upieczonej gęsi nie zrumieniła się, możemy wstawić ją jeszcze odkrytą pokrywą gęsiarki lub na ruszcie i przez kilka minut opiekać z włączoną funkcją grill (jeśli piekarnik nie ma tej funkcji można po prostu podnieść temp do 240 st. C). Gdy tylko skórka się zarumieni, wyjmujemy gęś, by nie przesuszyć mięsa.