Reklama

Reklama

Jak wykorzystać jesienne warzywa w kuchni?

Jesiennie miesiące to wspaniały czas dla smakoszy sezonowych warzyw, z których można ugotować prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Pierwsze żółte liście za oknem są sygnałem do przygotowywania sycących, ciepłych potraw pełnych rozgrzewających przypraw i zaskakujących smaków. To również doskonały moment, w którym najmłodsi mogą odkryć, że marchewka, burak czy dynia nie są jedynie niesmacznym warzywem, ale odpowiednio podane, kryją w sobie niesamowite smaki i aromaty. Tej jesieni zaserwuj swojej rodzinie potrawy pełne witamin i składników odżywczych, o których będą pamiętać jeszcze w długie zimowe wieczory!

Zupa z kurczaka i soczewicy

Składniki

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 250 g wywaru z kurczaka
  • 1 litr wody
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 selery
  • 2 marchewki
  • liść laurowy
  • pietruszka do smaku

Sposób przygotowania

Soczewicę ugotuj, odcedź i przepłucz zimną wodą. Na dużym ogniu gotuj mieszankę wody i bulionu, a następnie dodaj kurczaka i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Posiekaj cebulę, pomidory, seler, marchew i pietruszkę, a następnie dodaj do przygotowanego wcześniej wywaru. Przełóż również soczewicę, wszystko dopraw liściem laurowym. Doprowadź do wrzenia, a następnie duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 45-50 minut. Do przygotowanych wcześniej miseczek przełóż rozdrobnionego kurczaka i zalej zupą. Posyp świeżą pietruszką do smaku.


Reklama

Dip z pieczonych buraków

Składniki

  • 4 duże buraki
  • szczypta zmielonego kminku
  • 300 g ciecierzycy
  • 30 ml soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 ml tahini
  • 80 g orzechów włoskich
  • 100 g sera feta
  • pieczywo pełnoziarniste
  • sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraki zawiń w papier do pieczenia i umieść na blasze. Piecz przez godzinę aż zmiękną. Następnie obierz je i pokrój w grube plastry. W blenderze (np. Beko), umieść buraki, ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, orzechy włoskie, kminek i tahini, a następnie blenduj aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą, pieprzem i fetą do smaku. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.


Ciasto marchewkowe

Składniki

  • 2 jajka
  • 150 ml oleju słonecznikowego
  • 200 g startej marchwi
  • 200 g mąki
  • 50 g orzechów
  • 100 g rodzynek
  • 150 g czerwonej fasoli z puszki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • starta skórka pomarańczy
  • szczypta zmielonej gałki muszkatułowej

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wymieszaj jajka, cukier i olej. Przesiej mąkę, gałkę muszkatołową, cynamon i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodaj startą skórkę pomarańczową, marchew, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Mieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wlej do lekko natłuszczonej blachy. Piecz przez 45-55 min. Smacznego! 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje