Jak wykorzystać jesienne warzywa w kuchni?
Jesiennie miesiące to wspaniały czas dla smakoszy sezonowych warzyw, z których można ugotować prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Pierwsze żółte liście za oknem są sygnałem do przygotowywania sycących, ciepłych potraw pełnych rozgrzewających przypraw i zaskakujących smaków. To również doskonały moment, w którym najmłodsi mogą odkryć, że marchewka, burak czy dynia nie są jedynie niesmacznym warzywem, ale odpowiednio podane, kryją w sobie niesamowite smaki i aromaty. Tej jesieni zaserwuj swojej rodzinie potrawy pełne witamin i składników odżywczych, o których będą pamiętać jeszcze w długie zimowe wieczory!

Zupa z kurczaka i soczewicy
Składniki
- 200 g zielonej soczewicy
- 250 g wywaru z kurczaka
- 1 litr wody
- 2 filety z piersi kurczaka
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 selery
- 2 marchewki
- liść laurowy
- pietruszka do smaku
Sposób przygotowania
Soczewicę ugotuj, odcedź i przepłucz zimną wodą. Na dużym ogniu gotuj mieszankę wody i bulionu, a następnie dodaj kurczaka i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Posiekaj cebulę, pomidory, seler, marchew i pietruszkę, a następnie dodaj do przygotowanego wcześniej wywaru. Przełóż również soczewicę, wszystko dopraw liściem laurowym. Doprowadź do wrzenia, a następnie duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 45-50 minut. Do przygotowanych wcześniej miseczek przełóż rozdrobnionego kurczaka i zalej zupą. Posyp świeżą pietruszką do smaku.

Dip z pieczonych buraków
Składniki
- 4 duże buraki
- szczypta zmielonego kminku
- 300 g ciecierzycy
- 30 ml soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 80 ml tahini
- 80 g orzechów włoskich
- 100 g sera feta
- pieczywo pełnoziarniste
- sól i pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraki zawiń w papier do pieczenia i umieść na blasze. Piecz przez godzinę aż zmiękną. Następnie obierz je i pokrój w grube plastry. W blenderze (np. Beko), umieść buraki, ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, orzechy włoskie, kminek i tahini, a następnie blenduj aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą, pieprzem i fetą do smaku. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.

Ciasto marchewkowe
Składniki
- 2 jajka
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 200 g startej marchwi
- 200 g mąki
- 50 g orzechów
- 100 g rodzynek
- 150 g czerwonej fasoli z puszki
- 2 łyżeczki cynamonu
- starta skórka pomarańczy
- szczypta zmielonej gałki muszkatułowej
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wymieszaj jajka, cukier i olej. Przesiej mąkę, gałkę muszkatołową, cynamon i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodaj startą skórkę pomarańczową, marchew, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Mieszaj, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wlej do lekko natłuszczonej blachy. Piecz przez 45-55 min. Smacznego!