Reklama

Reklama

Jak wykorzystać jesienne warzywa w kuchni?

Jesiennie miesiące to wspaniały czas dla smakoszy sezonowych warzyw, z których można ugotować prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Pierwsze żółte liście za oknem są sygnałem do przygotowywania sycących, ciepłych potraw pełnych rozgrzewających przypraw i zaskakujących smaków. To również doskonały moment, w którym najmłodsi mogą odkryć, że marchewka, burak czy dynia nie są jedynie niesmacznym warzywem, ale odpowiednio podane, kryją w sobie niesamowite smaki i aromaty. Tej jesieni zaserwuj swojej rodzinie potrawy pełne witamin i składników odżywczych, o których będą pamiętać jeszcze w długie zimowe wieczory!

Zupa z kurczaka i soczewicy

Składniki

  • 200 g zielonej soczewicy
  • 250 g wywaru z kurczaka
  • 1 litr wody
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 selery
  • 2 marchewki
  • liść laurowy
  • pietruszka do smaku

Sposób przygotowania

Soczewicę ugotuj, odcedź i przepłucz zimną wodą. Na dużym ogniu gotuj mieszankę wody i bulionu, a następnie dodaj kurczaka i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Posiekaj cebulę, pomidory, seler, marchew i pietruszkę, a następnie dodaj do przygotowanego wcześniej wywaru. Przełóż również soczewicę, wszystko dopraw liściem laurowym. Doprowadź do wrzenia, a następnie duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 45-50 minut. Do przygotowanych wcześniej miseczek przełóż rozdrobnionego kurczaka i zalej zupą. Posyp świeżą pietruszką do smaku.

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje