Sery pleśniowe nie dla każdego. Te osoby nie powinny po nie sięgać

Ser pleśniowy nie dla każdego jest dobry
Ser pleśniowy nie dla każdego jest dobry123RF/PICSEL

Ser pleśniowy: tyle rodzajów, że głowa boli

  • Sery z pleśnią białą (na powierzchni): To m.in. Camembert czy Brie. Pokryte są miękką, białą skórką z pleśni Penicillium camemberti lub P. candidum. Smak: kremowy, łagodny, z nutą orzechową i lekką ziemistością. W miarę dojrzewania stają się bardziej intensywne i pikantne.
  • Sery z pleśnią niebieską (wewnątrz): Takie jak Roquefort, Gorgonzola, Blue Stilton czy Bleu d’Auvergne. Wnętrze poprzecinane jest charakterystycznymi żyłkami niebiesko-zielonej pleśni Penicillium roqueforti. Smak: wyrazisty, słony, pikantny i często lekko ostry. Roquefort ma również wyczuwalną nutę owczego mleka i wilgotnej piwnicy.
  • Sery mieszane (biało-niebieskie): Rzadziej spotykane, łączące cechy obu poprzednich grup, np. Cambozola (połączenie Brie i Gorgonzoli). Smak: delikatnie kremowy z wyczuwalnym, ale łagodniejszym akcentem niebieskiej pleśni - doskonały dla osób zaczynających przygodę z serami pleśniowymi.

Zobacz również:

    Czy ser pleśniowy jest zdrowy? Właściwości i wartości odżywcze

    Który ser pleśniowy najlepiej wybrać?

    • Brie lub Camembert - łagodniejsze w smaku, zawierają mniej soli niż niebieskie sery.
    • Roquefort lub Gorgonzola DOP - bogate w wapń, ale bardziej intensywne i słone.
    • Sery ekologiczne - z certyfikatem BIO, bez dodatków konserwujących.ch
    Białko buduje komórki naszego ciała i odnawia je, gdy zostaną uszkodzone. Różne rodzaje sera mają go inną wartość na 100 gramów
    Sery pleśniowe są doskonałym źródłem wapnia.123RF/PICSEL

    Czy ser pleśniowy może być szkodliwy? Kto powinien go unikać?

    Cechy, które wskazują, że jesteś silną kobietą. Jedna nie jest oczywistaInteria plINTERIA.PL