Reklama

Pięć powodów, dla których warto jeść wiśnie

Nieważne czy to jasne szklanki czy ciemne sokówki. Dietetycy polecają oba rodzaje wiśni, bo są skarbnicami zdrowych składników!

Kwaskowate owoce wiśni nie mają tylu amatorów, co słodkie czereśnie. A szkoda, bo zawierają wiele witamin: A, cały komplet z grupy B, C, E, K i minerały: wapń, żelazo, fosfor, magnez, potas, cynk i sód. Dzięki tym składnikom oraz antyoksydantom mogą dobroczynnie wpływać na nasze zdrowie.

Wydłużają sen

Są w tym równie skuteczne jak melatonina i waleriana. W jednym z badań nad snem wolonatariusze (tylko osoby po pięćdziesiątce) pili po szklance soku z wiśni dziennie przez dwa tygodnie. Spali spokojnie średnio o 85 minut dłużej każdej nocy!

Reklama

Zmniejszają otyłość brzuszną

A to za sprawą antocyjanów (naturalne barwniki, którym wiśnie zawdzięczają też piękny kolor). Zwalczają one tłuszcz w obrębie brzucha, przyczynę groźnych chorób: miażdżycy, cukrzycy typu 2 oraz dolegliwości naczyń krwionośnych.

Łagodzą objawy demencji

Przeciwutleniacze zawarte w wiśniach chronią komórki mózgu. Amerykańscy badacze podawali codziennie przez 2 tygodnie po 400 ml soku z wiśni osobom, które cierpiały na umiarkowaną demencję. W efekcie badani mówili płynniej i lepiej zapamiętywali.

Zmniejszają nerwobóle i ograniczają ataki dny moczanowej

Dzieje się tak za sprawą naturalnych substancji przeciwzapalnych. Co ciekawe, badania pokazały, że "owocowy lek" działa, gdy chorzy jedzą umiarkowaną ilość wiśni - wystarczy 3 porcje co dwa dni (porcja to zaledwie 10-12 owoców). Większe ilości wcale nie miały silniejszego działania.

Zwalczają obrzęki - działają moczopędnie

Są więc wskazane osobom np. z kamicą nerkową i w stanach zapalnych pęcherza oraz z zaburzeniami przepływu limfy. Nasza rada Jeśli nie lubisz kwaśnego smaku wiśni, łącz je w daniach z innymi produktami, ale nie rezygnuj całkiem z jedzenia ich. Pamiętaj też, że wiśniowe dżemy i soki z dużą ilością cukru nie służą naszemu zdrowiu. Lepiej więc przyrządzać je na wytrawnie.

Domowa apteczka

Wywar z wiśniowych ogonków na obrzęki, hemoroidy oraz biegunkę: 2 szkl. zimnej wody zalej 4 łyżki ogonków. Gotuj 20 min. Przecedź. Na obrzęki i hemoroidy pij małymi porcjami szklankę wywaru w ciągu dnia (przez 3 dni). Na biegunkę pij łyżkę co 2 godz. (1-2 dni).

Okłady na trudno gojące się rany i tampon hamujący krwotok z nosa: Garść liści wiśni zalej szklanką wody. Gotuj 15 min. Ostudź, namocz jałową gazę. Przyłóż ją w miejscu, gdzie skóra źle się goi, zostaw do wyschnięcia lub zwiń w tampon i włóż do dziurki krwawiącego nosa.

Przepisy pełne witamin

Sałatka z buraczków z wiśniami

Składniki

  • 2 upieczone buraki
  • szklanka wydrylowanych wiśni
  • 100 g sera pleśniowego typu brie lub camembert
  • łyżka pistacji
  • kilka listków mięty

Składniki na sos

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 szklanki wydrylowanych wiśni
  • sól, pieprz
  • łyżeczka miodu gryczanego

Wiśnie na sos zmiksuj na gładko. Dodaj do reszty składników i ponownie zmiksuj. Buraki ostudź, obierz, pokrój w kostkę, wymieszaj z wiśniami. Podziel na 4 porcje. Każdą porcję polej sosem, połóż na wierzch po kawałku sera. Posyp grubo posiekanymi pistacjami i listkami mięty.

Chłodnik z cynamonem i tymiankiem

Składniki

  • nieco ponad 1/2 kg wiśni
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szklanka wody
  • 5-6 goździków
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki (dowolnie)
  • 5-6 gałązek tymianku

Wiśnie wydryluj, włóż do rondelka, zalej szklanką wody. Dodaj sok z cytryny, cukier, cynamon, goździki i tymianek (czubek każdej gałązki odetnij i zostaw do dekoracji). Zagotuj, przykryj i na małym ogniu gotuj 6-7 minut. Wyjmij goździki i tymianek. Resztę zmiksuj, wstaw do lodówki na 2-3 godz. Podawaj chłodnik ozdobiony tymiankiem i, jeśli lubisz, kleksem śmietanki.


100 rad
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy