Pięć powodów, dla których warto jeść wiśnie

Bardziej kwaśne niż czereśnie, wiśnie mają mniej zwolenników
Bardziej kwaśne niż czereśnie, wiśnie mają mniej zwolenników123RF/PICSEL
Nie wyrzucaj ogonków z wiśni! Możesz z nich przygotować leczniczy wywar
Nie wyrzucaj ogonków z wiśni! Możesz z nich przygotować leczniczy wywar123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 upieczone buraki
  • szklanka wydrylowanych wiśni
  • 100 g sera pleśniowego typu brie lub camembert
  • łyżka pistacji
  • kilka listków mięty

na sos

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki wody
  • 1/2 szklanki wydrylowanych wiśni
  • sól, pieprz
  • łyżeczka miodu gryczanego

Składniki

  • nieco ponad 1/2 kg wiśni
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • szklanka wody
  • 5-6 goździków
  • 4 łyżki słodkiej śmietanki (dowolnie)
  • 5-6 gałązek tymianku
100 rad
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?