Reklama

Reklama

Jak wykorzystać owoce leśne? Oto kulinarne tajemnice

Owoce jagodowe kuszą kolorami i smakiem wakacji, słyną też z prozdrowotnych właściwości. Nim jednak trafią na nasz stół, warto je odpowiednio przygotować, by zawsze cieszyły oczy i podniebienie.

Do wypieków

  • Agrest czy porzeczki, którymi dekorujesz wypieki, dłużej zachowają ładny wygląd, jeśli posmarujesz je tężejącą galaretką albo konfiturą (wcześniej podgrzaną i przetartą).
  • Owoce, które dodajesz np. do ciasta ucieranego, oprósz mąką. Dzięki temu nie opadną na spód w czasie pieczenia.
  • Nim ułożysz soczyste owoce na kruchym spodzie, posyp surowe ciasto pokruszonymi herbatnikami. Okruszki wchłoną sok z owoców i w ten sposób unikniesz zakalca.


Superpatent

Odrywanie porzeczek od gałązek bywa kłopotliwe, ale jest na to sposób. Wystarczy wsunąć gałązkę między ząbki widelca i trzymając za ogonek, przesunąć ją wzdłuż. Gotowe! Widelcem łatwo wyjmiesz też pestki z agrestu (wcześniej owoce przekrój na pół).

Zanim zjesz, umyj!

Jagody czy maliny, nawet jeśli wydają się czyste, trzeba umyć. Wypłukanie pod bieżąca wodą wystarczy, by usunąć z nich zanieczyszczenia. Potem trzeba tylko osączyć je na sitku lub wysuszyć na ściereczce. Owoców jagodowych nie moczy się długo w wodzie, bo stracą smak!



Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje