Jak wykorzystać resztki jedzenia ze świąt?

Aktualizacja

Święta Bożego Narodzenia już za nami, a w lodówkach i spiżarkach pozostały nadal stosy jedzenia. Co zrobić, aby się nie zmarnowały? Jest kilka sposobów na wykorzystanie resztek jedzenia, które pozostały po świętach.

Resztki jedzenia ze świąt można wykorzystać na wiele sposobów
Resztki jedzenia ze świąt można wykorzystać na wiele sposobów123RF/PICSEL

Bigos, leczo i inne dania z “recyklingu"

Jeśli w domu zostało sporo wędlin i różnego rodzaju mięsiwa można wykorzystać je do przygotowania bigosu, mięsnego farszu do pierogów, usmażyć jajecznicę. Zarówno wędliny, jak i warzywa można wykorzystać także do przygotowania lecza. Świetnie sprawdzi się też zapiekanka przygotowana na bazie resztek ze świąt, warzywno-mięsne curry czy też przygotowane w piekarniku pizza bądź frittata.

Mrożenie jedzenia

Resztki jedzenia ze świąt można zamrozić
Resztki jedzenia ze świąt można zamrozić123RF/PICSEL

Jeśli po kolacji wigilijnej zostało wiele potraw, aby nie musieć ich wyrzucać warto je zamrozić. Do zamrażarki można wrzucić też wędliny, warzywa i owoce oraz pozostałe po świętach wypieki. Należy jednak pamiętać, że ciasta z galaretką nie nadają się do mrożenia.

Jadłodzielnia

W większości większych polskich miast znaleźć można także jadłodzielnie. Szafy, lodówki lub inne miejsca, do których można włożyć potrawy i inne produkty spożywcze, których nie udało się na skonsumować w trakcie świąt. Zaletą tego rozwiązania jest nie tylko niemarnowanie jedzenia, ale także możliwość podzielenia się nim z osobami potrzebującymi. Listę miejsc umożliwiających dzielenie się jedzeniem można znaleźć wpisując w wyszukiwarkę hasła “jadłodzielnia" lub “foodsharing" i nazwę miasta.

“Odświeżanie" pieczywa

Czerstwe pieczywo nieprzyjemnie kaleczy język i z trudem przechodzi przez gardło? Sposobem na drugie życie dla takiego chleba jest włożenie go do piekarnika. Pieczywo należy lekko skropić wodą i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Chleb trzeba piec do momentu, gdy skórka znów będzie chrupiąca, może to potrwać około 10-15 minut. 

Czerstwe pieczywo można wykorzystać na wiele sposobów
Czerstwe pieczywo można wykorzystać na wiele sposobów123RF/PICSEL

Innym sposobem jest odświeżenie chleba z pomocą pary wodnej. W tym celu należy wlać wodę do dużego garnka, w takiej ilości by przykryła dno, następnie wkładamy mniejszych pojemnik, wypełniony do ¼ wysokości wodą. Na mniejszym garnuszku kładziemy talerzyk a na nim chleb. Wszystko przykrywamy pokrywką. Proces odparzania potrwa około 5 minut od momentu zagotowania wody. Pieczywo należy zdjąć, gdy będzie miękkie i sprężyste.

Z czerstwego chleba można też przygotować grzanki, a bułki wysuszyć i zetrzeć na bułkę tartą.

Dzięki tym metodom jedzenie się nie zepsuje i wyrzucimy go po tych świętach mniej, co jest dobre zarówno dla naszych portfeli, jak i środowiska.

Zobacz także:

Prosty przepis na wyborne leczoInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas