Jak zagęścić danie bez mąki?

Dzięki tym trikom, potrawa będzie zdrowsza i mniej kaloryczna!

Zupę można zagęścić ziemniakami lub startą cukinią
Zupę można zagęścić ziemniakami lub startą cukinią123RF/PICSEL

1. Kilka szczypt mielonego siemienia lnianego rozrabiamy w 1-2 łyżkach wody. Wlewamy do zupy lub sosu. Podgrzewamy, mieszając.

2. 1-2 ziemniaki obieramy, gotujemy, miksujemy z kilkoma łyżkami dania, wlewamy do garnka.

3. Do sosów jasnych można dodać żółtko i zagotować na wolnym ogniu, mieszając.

4. Miękisz z kromki chleba wkruszamy do dania. Gdy się rozgotuje, rozcieramy.

5. Zamiast ziemniaków zupę zagęści też np. zmiksowana cukinia.

Jak uratować przesoloną zupę?Interia DIY
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas