Jak zaparzyć napar z szyszek chmielu?
Szyszki chmielu to najlepsi przyjaciele każdego browarnika. Chmiel jest nie tylko stosowany w produkcji złocistego trunku, lecz także w lecznictwie i to od wieków. Zawiera wysoką ilość przeciwutleniaczy, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i antyrakowo. Pomaga w leczeniu cukrzycy. Spróbuj herbaty z chmielu, która działa uspokajająco i ułatwia zasypianie.
Herbata z chmielu działa zbawiennie na układ pokarmowy i trawienny. Pobudza także apetyt. Jednak najbardziej znane jest jej działanie uspokajające i nasenne. Naparem z chmielu można również przemywać trudno gojące się rany.
Zaparzanie naparu z chmielu nie jest niczym skomplikowanym. Wystarczy do szklanki lub kubka wsypać parę świeżych szyszek chmielu lub łyżkę suszonych. Zalać szyszki gorącą wodą i odczekać aż woda naciągnie aromat.
Zaparzamy przez 8-10 minut. Otrzymamy napar w kolorze jasnożółtym o smaku gorzkim, nieprzyjemnym. Może to odstraszać, ale jak mówią znawcy, z każdym łykiem będzie lepiej smakować.