Jak zdrowo i ze smakiem przyrządzić popcorn w domu?

Każdy z nas uwielbia popcorn i dobrze, ponieważ jest to jedna z najzdrowszych przekąsek jakie znajdziemy pomiędzy chipsami i orzeszkami w panierce. Popcorn nie tylko jest zdrowy ale i szybki w przygotowaniu, kilka minut wystarczy, aby nawet niedoświadczony kucharz przygotował coś smakowitego. Popcorn jest na tyle uniwersalnym „podkładem”, że świetnie nadaje się do stworzenia twórczego dania, które posmakuje każdemu, nawet dzieciakom. Niezależnie od tego czy masz ochotę na coś słonego czy słodkiego, popcorn idealnie sprawdzi się w obu wersjach. Następnym razem gdy będziesz mieć ochotę na niezdrową przekąskę, spróbuj przygotować samodzielnie popcorn z dodatkiem ziół oraz innych przypraw!

domowy popkorn
domowy popkorn© Photogenica

Popcorn z dodatkiem soli, pietruszki i czarnego pieprzu

popcorn z pietruszką
© Photogenica

Jest to smakowite połączenie ostrego smaku czarnego pieprzu z delikatną nutą cytryny i soli morskiej. Niewielka ilość oliwy z oliwek sprawi, że tak przygotowany popcorn jest bardzo zdrowy i nadaje się również dla osób będących na diecie.

Składniki:

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- ½ łyżeczki czarnego pieprzu

- 1 łyżeczka świeżej skórki z cytryny

- 1 łyżka mielonej pietruszki

- szczypta doli morskiej

- 3 szklanki popcornu

Wszystkie dodatki z wyjątkiem popcornu wymieszać w małej misce. Następnie umieścić popcorn w torebce foliowej z zameczkiem i do środka wsyp przyprawy. Całość dobrze wymieszaj, aby popcorn był jednolicie przyprawiony. Po wymieszaniu przesypać do miski i podawać.

Popcorn z nutą sezamową i imbirem

popcorn
© Photogenica

Opieczony sezam daje wyjątkowy, orzechowy smak, a dodatek imbiru sprawia, że popcorn jest delikatnie pikantny. Dodatkowo, imbir ma wiele korzystnych właściwości, które przyczyniają się do prawidłowego działania naszego organizmu.

Składniki:

- 1 łyżka sezamu

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- 2 łyżeczki mielonego imbiru

- 3 szklanki popcornu

Sezam prażymy przez 3 minuty na patelni, do momentu gdy ubarwi się na złoty kolor. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy oliwę oraz imbir – całość prażymy jeszcze przez około minutę. Popcorn umieszczamy w foliowej torebce z zamkiem i wsypujemy sezam z imbirem do środka i wstrząsamy, aby wszystko się ładnie wymieszało. Popcorn możemy podawać w miseczkach, jako dodatek do piwa.

Popcorn z dodatkiem cynamonu i miodu

popcorn z miodem
© Photogenica

Jeśli lubisz słodycze, ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Jest to idealny sposób, aby zaspokoić ochotę na słodkie bez obaw, że ucierpi na tym nasza sylwetka. Mieszanka oleju kokosowego i miodu, nadaje popcornowi karmelowego smaku, tyle że bez dodatku cukru i środków chemicznych. Świetnym dodatkiem do tego będzie szczypta soli morskiej i kilka plasterków suszonych jabłek – da to idealną kompozycje słodkiego i słonego smaku.

Składniki:

- 1 łyżka olejku kokosowego

- 2 łyżeczki miodu

- 1 łyżeczka mielonego cynamonu

- połówka posiekanego suszonego jabłka

- szczypta soli morskiej

- 3 szklanki popcornu

Połącz olej kokosowy i miód w małej miseczce i włóż do mikrofali na 10-15 sekund lub do momentu roztopienia się olejku kokosowego. Po roztopieniu dodaj cynamon, sól morską oraz suszone jabłko i całość wymieszaj. Umieść popcorn w torebce foliowej i dodaj wszystkie składniki. Całość dokładnie wymieszaj i gotowe! Możesz cieszyć się słodko-słonym smakiem domowego popcornu, który jest bardzo zdrowy i smaczny.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas