Jak zostać mistrzem grillowania? 10 niezbędnych porad

Temperatury na zewnątrz sięgają powyżej 20 stopni Celsjusza. Sezon grillowy można uznać zatem za otwarty. Szczególnie, że wielu z nas zapewne skosztowało już kiełbaski lub karkówki z rusztu. Mimo że grillowanie to bardzo popularny sposób przyrządzania żywności (szczególnie w lecie), mało kto zna jego tajniki. W związku z tym, że zbliża się majówka, warto zaprosić gości na profesjonalnie przyrządzone przekąski z grilla. Oto 10 niezbędnych porad dla tych, którzy chcą zostać mistrzami grillowania.

article cover
©123RF/PICSEL

Rozpalanie grilla

©123RF/PICSEL

Pierwsza i najbardziej istotna kwestia to prawidłowe rozpalenie grilla. Najlepiej użyć do tego węgla drzewnego lub rykietu. Jeśli chodzi o podpałkę, warto z niej zrezygnować lub używać w jak najmniejszych ilościach. Substancje chemiczne w niej zawarte mogą przejść do żywności i zepsuć jej smak. Grill zaczynamy rozpalać na małych patyczkach, możemy dodać również tekturki lub papier. Następnie dodajemy węgiel i delikatnie dmuchamy w żar.

Dania przygotowane samodzielnie

©123RF/PICSEL

Gwarancją udanego grilla są samodzielnie przygotowane potrawy. Nie warto kupować gotowego mięsa, szaszłyków lub sałatek.

Marynowanie i przyprawianie mięsa

Przygotowując mięso do grillowania warto wspomnieć o kilku ważnych zasadach jego marynowania i przyprawiania. Dzięki nim będzie pyszne i zachwyci wszystkich gości. Po pierwsze mięso solimy dopiero przed samym wrzuceniem na ruszt. Po drugie warto doprawiać je świeżymi ziołami i aromatycznymi przyprawami. Po trzecie należy długo je marynować, najlepiej 24 godziny. Doskonałą metodą przyrządzania mięsa na grilla jest moczenie go w piwie. Będzie wówczas miękkie, soczyste i pozbawione szkodliwych substancji. Jeśli chodzi o sałatki, najlepiej sprawdzą się te ze świeżo przygotowanych warzyw i z dodatkiem pysznego sosu.

Tacki do mięsa

Wciąż niewielu z nas ich używa, a każde mięso i inne produkty zawierające tłuszcz powinny być grillowane na aluminiowych tackach. W efekcie tłuszcz z mięsa nie będzie kapał na węgiel i wytwarzał szkodliwych substancji.

Warzywa i owoce zrobią furorę

©123RF/PICSEL

Obecnie bardzo modne jest przygotowywanie warzyw na grillu. Świetnie sprawdzą się cukinia, bakłażan, pomidory czy papryka. Furorę zrobią również owoce z grilla, na przykład banan. W majówkę warto zaserwować gościom coś niecodziennego.

Gdzie najlepiej grillować?

Na jakość potraw przygotowanych na grillu wpływa również miejsce, w którym palimy grilla. Najlepiej grillować w miejscu, w którym nie wieje wiatr. Wówczas żar i ogień skierowane są na potrawy, a goście nie duszą się dymem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas