Jak zrobić bulion warzywny z domowych ziół?
Przepis na warzywny zna każdy i może zrobić go z zamkniętymi oczami. Taki tradycyjny przepis i smak bulionu każdy wyniósł z domu. Jednak koncerny spożywcze ułatwiając nam życie proponują nam bulion w kostce. Wszyscy wiemy jaki posiada smak i nie jest to smak, który za którym tęsknimy. Odrzuć wszelkie kostki w kosz i przygotuj prawdziwy warzywny bulion.
Rzeczy, których potrzebujesz
- 2 średniej wielkości cebule
- ząbki z całej główki czosnku, zmiażdżone
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 3 świeżych lub suszonych liści laurowych
- garść świeżych ziół, dowolnych: rozmarynu, tymianku, szałwii lub oregano
Umyj dokładnie wszystkie zioła. Usuń brud i uszkodzone, przebarwione listki. Włóż je do dużego garnka i zalej czterema litrami wody.
Gotuj mieszaninę ziołową, aż do zagotowania się wywaru. Zmniejsz ogień i duś. Wywar gotuj bez przykrycia przez 30-45 minut do momentu, gdy objętość wody zmniejszy się o ¼.
Używając łyżki cedzakowej wyjmij większe składniki bulionu. Pozostaw bulion do wystygnięcia, a gdy już będzie wystarczająco chłodny przecedź bulion. Przecedź wywar warzywny za pomocą gęstej gazy. Przechowuj bulion w lodówce do 1 tygodnia czasu. Jeżeli go zamrozisz przedłużysz jego okres przechowywania do 3 tygodni.