Jak zrobić burgery z fasoli?

Być może na pierwszy rzut oka przepis wyda się trudny, ale tak naprawdę burgery przyrządza się szybko. Są pyszne i w pełni wegetariańskie. Podawaj je w bułce z dodatkiem meksykańskiego sosu mole i kawałkiem awokado.

burgery z fasoli
burgery z fasoli© Photogenica

Składniki na burgery:

składniki na hamburgery
© Photogenica

1 i ½ szklanki ugotowanej fasoli ( czarna albo czerwona) lub jedna puszka fasoli

¼ szklanki sosu mole

1/3 szklanki posiekanej młodej cebulki

¼ szklanki posiekanej świeżej kolendry

½ łyżeczki mielonego kminku

¼ łyżeczki chili

½ łyżeczki soli

½ szklanki płatków owsianych

1/3 szklanki posiekanej świeżej papryki

Sos mole:

wegańskie burgery
© Photogenica

½ łyżki oliwy z oliwek

1 średnia cebula pokrojona w kostkę

1 posiekany ząbek czosnku

2 łyżeczki chili

1 łyżeczka cukru kokosowego

¼ łyżeczki cynamonu

szczypta mielonych goździków

1 puszka pomidorów

1 i ½ łyżki kakao

1 i ½ łyżki masła orzechowego

pieprz i sól do smaku

burger z fasoli
© Photogenica

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę wyłóż pergaminem. Najpierw przygotuj sos. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, cukier, przyprawy i duś przez minutę. Następnie dodaj pozostałe składniki i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Na koniec zblenduj sos na gładką masę.

Przygotuj hamburgery. W robocie kuchennym umieść fasolę, sos, zieloną cebulkę, przyprawy i sól. Utrzyj wszystko na puree. Dodaj płatki owsiane i pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Podziel masę na 4 równe porcje i uformuj burgery. Piecz około 30 minut. Możesz je również usmażyć na patelni.

Podawaj z sosem mole, kawałkiem awokado, pomidorami, świeżą cebulką.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas