Jak zrobić burgery z fasoli?
Być może na pierwszy rzut oka przepis wyda się trudny, ale tak naprawdę burgery przyrządza się szybko. Są pyszne i w pełni wegetariańskie. Podawaj je w bułce z dodatkiem meksykańskiego sosu mole i kawałkiem awokado.
Składniki na burgery:
1 i ½ szklanki ugotowanej fasoli ( czarna albo czerwona) lub jedna puszka fasoli
¼ szklanki sosu mole
1/3 szklanki posiekanej młodej cebulki
¼ szklanki posiekanej świeżej kolendry
½ łyżeczki mielonego kminku
¼ łyżeczki chili
½ łyżeczki soli
½ szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki posiekanej świeżej papryki
Sos mole:
½ łyżki oliwy z oliwek
1 średnia cebula pokrojona w kostkę
1 posiekany ząbek czosnku
2 łyżeczki chili
1 łyżeczka cukru kokosowego
¼ łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździków
1 puszka pomidorów
1 i ½ łyżki kakao
1 i ½ łyżki masła orzechowego
pieprz i sól do smaku
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blachę wyłóż pergaminem. Najpierw przygotuj sos. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, cukier, przyprawy i duś przez minutę. Następnie dodaj pozostałe składniki i doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut. Na koniec zblenduj sos na gładką masę.
Przygotuj hamburgery. W robocie kuchennym umieść fasolę, sos, zieloną cebulkę, przyprawy i sól. Utrzyj wszystko na puree. Dodaj płatki owsiane i pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszaj wszystko dokładnie. Podziel masę na 4 równe porcje i uformuj burgery. Piecz około 30 minut. Możesz je również usmażyć na patelni.
Podawaj z sosem mole, kawałkiem awokado, pomidorami, świeżą cebulką.