Jak zrobić chili z dynią?

Chłodne dni w końcu nadeszły więc nadszedł czas gotowania rozgrzewających zup. Nawet jeśli nie jesteś fanem dyni zachęcamy do wypróbowania przepisu. Chili z dynią jest proste w wykonaniu, szybkie i smaczne.

chili z dynią
chili z dynią© Photogenica

Składniki

dynia
© Photogenica

45 dkg mięsa wołowego mielonego

2 cebule

1 puszka pomidorów krojonych

45 dkg puree z dyni

1 szklanka domowego bulionu wołowego

1 łyżeczka chili w proszku

2 łyżeczki czosnku w proszku

1 łyżeczka soli himalajskiej

1 łyżeczka czarnego pieprzu

½ łyżeczki cynamonu w proszku (opcjonalnie)

1 awokado

ser i śmietana

plasterki cebuli dymki (opcjonalnie)

Wykonanie

chili z dynią
© Photogenica

Usmaż wołowinę w dużym garnku. Gdy wołowina jest prawie gotowa, dodaj bulion i cebulę, gotuj do miękkości. Dodaj puree z dyni, pomidory i przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.

Chili podawaj bardzo gorące. Na talerz nalej zupę, posyp serem żółtym, dodaj 2 łyżeczki śmietany, posyp talarkami dymki i przystrój kawałkami awokado. Jeśli chcesz, by chili nie było kaloryczne nie dodawaj sera ani śmietany.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas