Jak zrobić chili z dynią?
Chłodne dni w końcu nadeszły więc nadszedł czas gotowania rozgrzewających zup. Nawet jeśli nie jesteś fanem dyni zachęcamy do wypróbowania przepisu. Chili z dynią jest proste w wykonaniu, szybkie i smaczne.
Składniki
45 dkg mięsa wołowego mielonego
2 cebule
1 puszka pomidorów krojonych
45 dkg puree z dyni
1 szklanka domowego bulionu wołowego
1 łyżeczka chili w proszku
2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżeczka czarnego pieprzu
½ łyżeczki cynamonu w proszku (opcjonalnie)
1 awokado
ser i śmietana
plasterki cebuli dymki (opcjonalnie)
Wykonanie
Usmaż wołowinę w dużym garnku. Gdy wołowina jest prawie gotowa, dodaj bulion i cebulę, gotuj do miękkości. Dodaj puree z dyni, pomidory i przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10-15 minut.
Chili podawaj bardzo gorące. Na talerz nalej zupę, posyp serem żółtym, dodaj 2 łyżeczki śmietany, posyp talarkami dymki i przystrój kawałkami awokado. Jeśli chcesz, by chili nie było kaloryczne nie dodawaj sera ani śmietany.