Jak zrobić chipsy z jarmużu?
Przyznaję, że nie przepadam za jarmużem. To nie jest warzywo, które bym lubiła tak jak inne, ale są sposoby jego przyrządzenia, które sprawiają, że może być naprawdę przepyszny. Poza tym ma tyle składników odżywczych! Najlepsze jednak jest to, że jarmuż sam rośnie w moim ogrodzie, więc jest zawsze pod ręką, gdy go potrzebuję, przez całą wiosnę i lato. Oto mój ulubiony sposób jego przyrządzenia. Uwielbiam te chipsy. Mają słonawy smak i konsystencję chipsów ziemniaczanych.
Sposób przygotowania:
200 g jarmużu, usunięte kłęby i liście pocięte na kawałki około 5 cm
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy z oliwek, wersja rozrzutna
Rozgrzej piekarnik do 120°C. Umyj jarmuż, jeśli trzeba, i dobrze osusz. Wymieszaj w dużej misce z solą i oliwą. Rozłóż oddzielnie na papierze do pieczenia (pojedyncze części można ścieśnić).
Piecz 20-25 minut do kruchości. Jarmuż powinien mieć jasny, głęboki kolor. Jeśli zaczyna brązowieć, będzie miał gorzkawy smak.
Przechowuj w szczelnym pojemniku, jeśli nie zjesz całej porcji od razu!