Jak zrobić chleb portugalski?

Chleb portugalski od jakiegoś czasu jest hitem w mediach społecznościowych
Chleb portugalski od jakiegoś czasu jest hitem w mediach społecznościowych123RF/PICSEL

Czym jest chleb portugalski?

Jak odświeżyć bułki i chleb?INTERIA.TVInteria.tv

Składniki

  • mąka pszenna (720 g),
  • woda (pół litra)
  • drożdże suszone (10 g)
  • sól (15 g)

Przygotowanie

  • W misce połącz dokładnie ze sobą mąkę i wodę. Składniki trzeba dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na minimum 40 minut.
  • Do mieszanki dodaj drożdże i sól, wyrabiaj ciasto (przez 10 minut), a następnie odstaw całość na dwie godziny do wyrośnięcia.
  • Nagrzej piekarnik do 250 stopni. Ciasto wyłóż na podsypanej mąką stolnicy i wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Boki naciągaj i nakładaj na wierzch chleba, aby uzyskać bochenek.
  • Surowy chleb przełóż do blachy lub naczynia żaroodpornego. Wierzch natnij i obsyp mąką.
  • Na dno nagrzanego piekarnika umieść naczynie z wodą, a na środkowym poziomie naczynie z chlebem.
  • Chleb portugalski należy piec przez 25 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 230 stopni i piec jeszcze 30 minut.
  • Po tym czasie chleb należy wyjąć z pieca i pozostawić do wystygnięcia.

Alternatywa dla chleba

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?