Jak zrobić chleb portugalski?

Chleb portugalski od jakiegoś czasu jest hitem w mediach społecznościowych
Chleb portugalski od jakiegoś czasu jest hitem w mediach społecznościowych123RF/PICSEL

Czym jest chleb portugalski?

Jak odświeżyć bułki i chleb?INTERIA.TVInteria.tv

Zobacz również:

    Składniki

    • mąka pszenna (720 g),
    • woda (pół litra)
    • drożdże suszone (10 g)
    • sól (15 g)

    Przygotowanie

    • W misce połącz dokładnie ze sobą mąkę i wodę. Składniki trzeba dokładnie wymieszać, a następnie odstawić na minimum 40 minut.
    • Do mieszanki dodaj drożdże i sól, wyrabiaj ciasto (przez 10 minut), a następnie odstaw całość na dwie godziny do wyrośnięcia.
    • Nagrzej piekarnik do 250 stopni. Ciasto wyłóż na podsypanej mąką stolnicy i wyrabiaj jeszcze przez chwilę. Boki naciągaj i nakładaj na wierzch chleba, aby uzyskać bochenek.
    • Surowy chleb przełóż do blachy lub naczynia żaroodpornego. Wierzch natnij i obsyp mąką.
    • Na dno nagrzanego piekarnika umieść naczynie z wodą, a na środkowym poziomie naczynie z chlebem.
    • Chleb portugalski należy piec przez 25 minut, a następnie temperaturę zmniejszyć do 230 stopni i piec jeszcze 30 minut.
    • Po tym czasie chleb należy wyjąć z pieca i pozostawić do wystygnięcia.

    Alternatywa dla chleba

    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?