Litewskie placki ziemniaczane z mięsem. Przepis, który powinien znać każdy smakosz

Placki ziemniaczane z mięsem to pomysł na smaczny obiad
Placki ziemniaczane z mięsem to pomysł na smaczny obiad123RF/PICSEL

Placki ziemniaczane nadziewane mięsem: Skarb kuchni litewskiej

"Na zdrowie": Ziemniaki to bogactwo składników odżywczych. A kalorie?POLSAT GOInteria.tv

Litewskie placki ziemniaczane: Przepis tradycyjny

  • Bazą potrawy jest, oczywiście, kartoflana masa. Ziemniaki najpierw trzeba ugotować w osolonej wodzie.
  • Ten czas wykorzystaj na przyrządzenie farszu. Przygotujesz go z mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo-wieprzowego. Podsmaż na patelni z drobno posiekaną cebulą. Możesz dodać również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz majeranek. Zdejmij z ognia. Gdy całość ostygnie, wbij jedno jajko.

Zobacz również:

    • Ziemniaki też są już chłodne? Wobec tego przepuść je przez maszynkę do mielenia mięsa lub użyj tłuczka, dbając o to, by pozbyć się wszelkich grudek.
    • Dodaj jajko lub dwa - wszystko zależy od wielkości porcji. Na kilogram kartofli potrzebne są dwa kurze jaja. Przypraw solą i pieprzem.
    • Wymieszaj. Konsystencja masy nie może być zbyt wodnista! Dodaj odrobinę mąki, by możliwe było formowanie placków.
    • Teraz najtrudniejszy etap. W dłoni uformuj płaski placek z masy ziemniaczanej, na środku ułóż porcję mięsa i przykryj drugą warstwą ziemniaczanej masy. Upewnij się, że brzegi szczelnie do siebie przylegają. Powinieneś uzyskać placki o grubości od półtora do dwóch centymetrów. Wymaga to nieco wprawy, ale praktyka czyni mistrza!
    • Smaż na rozgrzanym oleju do momentu, aż placki ziemniaczane będą złociste.

    Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane wybierać?