Jak zrobić chrupiące frytki? Pięć sprawdzonych sposobów

Frytki to prosta i szybka do zrobienia przekąska, której jednak unikamy ze względu na wysoką kaloryczność. Często kojarzą się z fast foodem i niezdrowym jedzeniem. Tymczasem można je przygotować w dietetyczny sposób, unikając smażenia na głębokim oleju. Zdrowe frytki staną się przysmakiem całej rodziny i elementem posiłków. Zobacz sprawdzone sposoby na dietetyczne frytki z ziemniaków i innych warzyw, które zachwycą cię aromatem, złocistym kolorem i chrupiącą skórką.

Frytki mogą być zdrowe
Frytki mogą być zdrowe ©123RF/PICSEL

Frytki z piekarnika

Pieczone frytki
©123RF/PICSEL

To najprostszy sposób, by uniknąć smażenia frytek na głębokim oleju. By przysmak był dietetyczny, najlepiej spożywać go razem z sałatką ze świeżych warzyw. Do przygotowania 3-4 porcji frytek potrzebny będzie kilogram ziemniaków. Umyj je i obierz ze skórki, a następnie pokrój na cienkie plastry. Do miski wlej zimną wodę i dodaj łyżkę cukru – po dokładnym wymieszaniu wrzuć do niej pokrojone ziemniaki. Zostaw na pół godziny, po tym czasie odlej wodę i opłucz warzywa pod bieżącą wodą, a następnie osusz je papierowym ręcznikiem. W misce wymieszaj je z olejem roślinnym (2-3 łyżki) i ulubionymi przyprawami – solą, tymiankiem, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, oregano czy bazylią. Jeśli lubisz pikantne dodatki, możesz użyć ostrej papryki lub pieprzu. Ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem - tak, by się ze sobą nie stykały. Piecz przez 30-40 minut w 220 stopniach (w zależności od tego, jak bardzo chrupkie lubisz frytki), a w połowie czasu przemieszaj, by zarumieniły się z każdej strony.

Frytki bez tłuszczu

Frytki bez tłuszczu
©123RF/PICSEL

Jeśli chcemy zapewnić sobie chrupkość frytek bez użycia tłuszczu, możemy delikatnie opanierować ziemniaki w mące kukurydzianej i białkach jajek. Ziemniaki umyj, pokrój i wysusz. Następnie posyp je mąką kukurydzianą z każdej strony. W misce rozmieszaj białka z 2 jajek (porcja dla ok. 700 g ziemniaków) i dodaj do nich ulubione przyprawy, np. tymianek, bazylię i sól. Do miski wrzuć ziemniaki i wymieszaj je dokładnie z białkami. Następnie wyłóż je na blachę pokrytą papierem. Piecz ok. 25-30 minut w temperaturze 220 stopni aż do zarumienienia. Możesz je spożywać same lub z ulubionym sosem, np. pomidorowym, czosnkowym, a także majonezem z dodatkiem ziół.

Frytki z selera

Frytki z selera
©123RF/PICSEL

Frytki z selera mogą być świetną alternatywą dla osób będących na diecie. Po upieczeniu w piekarniku frytki są chrupkie, aromatyczne i przypominają te tradycyjne. Korzeń dużego selera umyj i obierz ze skóry, a następnie pokrój w cienkie podłużne plasterki o grubości ok. 1 cm. Wrzuć je do miski i dokładnie wymieszaj z olejem roślinnym (ok. 2 łyżki) oraz przyprawami – solą, tymiankiem, rozmarynem itp. Tak przygotowane frytki wyłóż na blachę pokrytą papierem i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 min – aż do zarumienienia.

Frytki z dyni

©123RF/PICSEL

Dynia zawiera wiele witamin i minerałów, a w dodatku jest niskokaloryczna. Przygotowane z niej frytki będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Dynię przekrój na pół i pokrój w cienkie paski. Włóż je do miski z zimną wodą i zostaw na 30 minut. Po tym czasie wyjmij je i wysusz. W misce posyp je cienką warstwą mąki kukurydzianej, a następnie skrop olejem roślinnym i dopraw ulubionymi przyprawami. Najlepiej będą pasować zioła prowansalskie, tymianek, bazylia i oregano, a także słodka i ostra papryka, curry, sól oraz pieprz. Dynię należy wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piec w temperaturze 220 stopni przez 10-15 minut. Po wyjęciu frytki można posypać parmezanem i świeżą bazylią lub pietruszką.

Frytki z cukinii

©123RF/PICSEL

Cukinia pozytywnie wpływa na układ trawienny, wzmacnia krzepliwość krwi i wspiera funkcjonowanie układu nerwowego. Poza tym jest smaczna i zawiera niewiele kalorii. Frytki z cukinii zatem świetną zdrową przekąską, ale też dodatkiem do potraw. Cukinię umyj i odkrój końcówki z obu stron, a resztę pokrój na cienkie paski. W miseczce rozmieszaj jedno jajko i zanurz w nim kawałki cukinii. W drugiej misce przygotuj mieszankę parmezanu (2 łyżki), bułki tartej (pół szklanki) i przypraw, np. ziół prowansalskich, soli i pieprzu. Tak panierowaną cukinię wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia i piecz w 220 stopniach przez około 15 minut. Frytki będą się świetnie komponować z pesto.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas