Jak zrobić ciasto z limonek?
To jeden z przepisów na ciasto, które jest na tyle zdrowe, że może być jedzone na śniadanie. Limonki zawierają witaminę C i witaminę A, która wpływa pozytywnie na wzrok, wygląd paznokci czy skórę. Owoce bogate są w wapń i fosfor, działają alkalizująco i wspomagają pracę wątroby.
Składniki
Ciasto:
¾ szklanki drobno mielonych migdałów
2-3 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka masła migdałowego
Farsz:
sok i skórka otarta z 6-8 limonek
5 jajek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
5 łyżeczek mąki kokosowej
1 szklanka mleka kokosowego
łyżeczka miodu lub stewii
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Zagnieć ciasto z mielonych migdałów, oleju kokosowego i masła migdałowego. Gdy będzie wyrobione, to wylep formę do pieczenia ciastem. Umieść ciasto w piekarniku na około 10 minut, aż delikatnie się zarumieni.
Jajka zmiksuj na gładką masę. Dodaj sok z limonki i skórkę, wanilię, mąkę kokosową, mleko kokosowe i stewię lub miód. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Wyjmij ciasto z piekarnika i delikatnie wylej masę na wierzch. Piecz przez około 30-35 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź. A teraz najtrudniejszy etap… umieść w lodówce i czekaj, aż całkowicie ostygnie. Możesz w tym czasie ubić bitą śmietanę z dodatkiem wanilii lub stewii. Ciesz się pysznym śniadaniem.