Reklama

Reklama

Jak zrobić deser wegański bez mąki i cukru?

Nawet w słodyczach i deserach mogą znaleźć się zdrowe składniki - przekonuje Magda Gembacka. Na urodziny dziecka, w miejsce ciężkiego tortu z maślaną masą, zróbcie tartę bananowo-dyniową na daktylowym spodzie. Pyszna i bez pieczenia!

Podstawą takiej zdrowej tarty jest pulpa z dyni, dojrzałe banany, owoce cytrusowe, daktyle i płatki jaglane. Dla wegetarian, wegan, bezglutenowców. Łatwe, smaczne i zdrowe ciasto.

Reklama

Aby przygotować tartę według przepisu Gembackiej, potrzebujemy: 2 szklanki puree z dyni, 3 dojrzałe banany, 1 pomarańczę, łyżkę soku z cytryny, 2 i 1/2 łyżeczki agaru i łyżek wody. Na spód ciasta: 2 szklanki suszonych daktyli, szklankę płatków jaglanych, szklankę wiórków kokosowych, 3 łyżki kakao.

Przygotowujemy najpierw spód ciasta. Wiórki kokosowe i płatki jaglane miksujemy w blenderze na mąkę. Dodajemy do nich kakao, mieszamy. Do proszku dodajemy namoczone i dokładnie odsączone daktyle, wszystko razem miksujemy. Powstaje zwarta, gliniasta masa. Tą masą wylepiamy formę do tarty o średnicy ok. 20 centymetrów, zarówno spód, jak i boki. Wstawiamy do lodówki.

Z dokładnie umytej i sparzonej pomarańczy ścieramy skórkę. Puree z dyni, obrane banany, pomarańczę, skórkę pomarańczową i sok s cytryny miksujemy razem na gładka masę. Przelewamy ją do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia.

W tym czasie agar mieszamy z 4 łyżkami wody. Dodajemy do gotującej się masy. Gotujemy całość trzy minuty.

Masę przelewamy na spód ciasta. Gdy wystygnie, wstawiamy do lodówki. Jeśli lubimy, można jeszcze zrobić polewę czekoladową, rozpuszczając tabliczkę czekolady w 1/2 szklanki roślinnego mleka. Ciasto dekorujemy polewą. Podajemy jak polewa stężeje. (PAP Life)

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje