Jak zrobić deser z masła kokosowego i malin?
Deser z masła kokosowego jest nie tylko słodki i odżywczy, ale również pięknie wygląda. Bajeczne połączenie malin, kokosów, pistacji i wody różanej stanowi zdrową przekąskę.
Składniki:
55 g masła kokosowego ( możesz kupić gotowe lub przygotować samodzielnie w domu z wiórków kokosowych)
jedna puszka śmietanki kokosowej
2 łyżki wody różanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli morskiej
garść malin świeżych lub suszonych
garść pistacji
Wyłóż blaszkę do pieczenia pergaminem. Rozpuść masło kokosowe w kąpieli wodnej. Przygotowanie domowego masła kokosowego jest bardzo proste. Wystarczy w blenderze zmielić wiórki kokosowe. Z 400 gram wiórków otrzymasz około półtorej szklanki masła.
Dodaj śmietankę kokosową, wodę różaną, sól i ekstrakt z wanilii. Mieszaj, aż składniki się połączą. Posiekaj pistacje. Wyłóż pistacje i maliny na blaszkę. Wylej na to kokosowa masę. Włóż do zamrażalnika na co najmniej 30 minut. Po tym czasie wyjmij z lodówki i połam na kawałki lub pokrój na kawałki. Przechowuj w szczelnym pojemniku w lodówce.