Jak zrobić domową zapiekankę?
Brakuje ci pomysłu na szybką przekąskę? Idealnym pomysłem będzie domowa zapiekanka z dodatkiem pieczarek i roztopionego sera. Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy początkujący kucharz, a większość składników czeka w lodówce lub kuchennej półce. Poniżej podajemy przepis na wyśmienitą przekąskę, którą bez problemu można zrobić w domu. Domownicy z pewnością będą zachwyceni. Jak zrobić domową zapiekankę?
Spis treści:
Jakie pieczywo jest najlepsze do zapiekanki?
Do przygotowania zapiekanki potrzebne będzie odpowiednie pieczywo. Zapiekankę domową można zrobić na bułce lub bagietce. Można wybrać zarówno pieczywo ciemne, jak i jasne. Pierwsza opcja jest zdecydowanie lepsza dla osób, które szukają produktów z niskim indeksem glikemicznym oraz będących na diecie odchudzającej, ponieważ posiada mniej kalorii niż pieczywo jasne. To drugie zaś jest odpowiednie dla osób chorujących na zespół jelita drażliwego oraz zmagających się z biegunkami.
Polecamy: Jak zrobić perfekcyjny omlet cesarski?
Składniki do zapiekanki
Najbardziej klasyczną wersję zapiekanki z serem i pieczarkami można podawać również z szynką. W kwestii dodatków wszystko zależy od twoich upodobań. Nie trzeba ograniczać się tylko do klasycznych przypraw, ale można pokusić się o dodanie czegoś nietypowego np. bazylii, oregano czy tymianku.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść liczi?
Składniki na trzy porcje:
- trzy bagietki,
- dwie średnie cebule,
- 500 g pieczarek,
- dwie łyżki masła,
- sól,
- sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 150 g startego żółtego sera,
- do podania: ketchup.
Przepis na zapiekankę domową
Poniżej przepis na wykonanie klasycznej zapiekanki krok po kroku.
1. Na początku przekrój bagietkę wzdłuż na pół i każdą połówkę podziel na trzy części. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zaś pieczarki na drobne plasterki.
2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Smaż ją do momentu zeszklenia. Później dodaj pieczarki i smaż przez 10 minut pod przykryciem. Pieczarki muszą się zarumienić, a woda odparować. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Do pieczarek pasują też inne przyprawy, takie jak suszony tymianek czy słodka papryka.
3. Gotowy farsz ułóż na pokrojonych bagietkach, a następnie posyp startym serem. Zapiekanki piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 15 minut.
Smacznego!
Zobacz także: