Jak zrobić domową zapiekankę?

Brakuje ci pomysłu na szybką przekąskę? Idealnym pomysłem będzie domowa zapiekanka z dodatkiem pieczarek i roztopionego sera. Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy początkujący kucharz, a większość składników czeka w lodówce lub kuchennej półce. Poniżej podajemy przepis na wyśmienitą przekąskę, którą bez problemu można zrobić w domu. Domownicy z pewnością będą zachwyceni. Jak zrobić domową zapiekankę?

Jak zrobić zapiekankę domową? To bardzo proste
Jak zrobić zapiekankę domową? To bardzo proste123RF/PICSEL

Jakie pieczywo jest najlepsze do zapiekanki?

Klasyczne zapiekanki z pieczarkami i serem są uniwersalną przekąską na każdą imprezę
Klasyczne zapiekanki z pieczarkami i serem są uniwersalną przekąską na każdą imprezę123RF/PICSEL

Do przygotowania zapiekanki potrzebne będzie odpowiednie pieczywo. Zapiekankę domową można zrobić na bułce lub bagietce. Można wybrać zarówno pieczywo ciemne, jak i jasne. Pierwsza opcja jest zdecydowanie lepsza dla osób, które szukają produktów z niskim indeksem glikemicznym oraz będących na diecie odchudzającej, ponieważ posiada mniej kalorii niż pieczywo jasne. To drugie zaś jest odpowiednie dla osób chorujących na zespół jelita drażliwego oraz zmagających się z biegunkami.

Składniki do zapiekanki

Najbardziej klasyczną wersję zapiekanki z serem i pieczarkami można podawać również z szynką. W kwestii dodatków wszystko zależy od twoich upodobań. Nie trzeba ograniczać się tylko do klasycznych przypraw, ale można pokusić się o dodanie czegoś nietypowego np. bazylii, oregano czy tymianku.

Składniki na trzy porcje:

  • trzy bagietki,
  • dwie średnie cebule,
  • 500 g pieczarek,
  • dwie łyżki masła,
  • sól,
  • sporo świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 150 g startego żółtego sera,
  • do podania: ketchup.

Przepis na zapiekankę domową

Poniżej przepis na wykonanie klasycznej zapiekanki krok po kroku.

1. Na początku przekrój bagietkę wzdłuż na pół i każdą połówkę podziel na trzy części. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zaś pieczarki na drobne plasterki.

2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj cebulę. Smaż ją do momentu zeszklenia. Później dodaj pieczarki i smaż przez 10 minut pod przykryciem. Pieczarki muszą się zarumienić, a woda odparować. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Do pieczarek pasują też inne przyprawy, takie jak suszony tymianek czy słodka papryka.

3. Gotowy farsz ułóż na pokrojonych bagietkach, a następnie posyp startym serem. Zapiekanki piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 15 minut.

Smacznego!

Wegańska zapiekanka - szybka i taniaInteria Kulinaria

Zobacz także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas