Jak zrobić domowe suszone pomidory?
Suszone pomidory to obowiązkowy składnik dań kuchni śródziemnomorskich, ale pysznie smakują także w połączeniu z naszymi lokalnymi produktami. Ich cena w sklepach zwala z nóg? Zrobienie domowych suszonych pomidorów to nie tylko kapitalny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy, ale też przygotowanie przekąski, której walory smakowe zachwycają. Wiedzieliście, że wykazują większe stężenie dobroczynnego likopenu niż świeże pomidory? Zatem do dzieła! Zobaczcie, jak zrobić suszone pomidory krok po kroku.
Kiedy suszyć pomidory i jakie owoce są najlepsze?
Zgadza się - choć używane są najczęściej w daniach wytrawnych i przez to postrzegamy je jako warzywo, pod względem botanicznym pomidory są owocami. Tą ciekawostką możesz podzielić się z bliskimi przy stole lub podczas suszenia pomidorów.
Najsmaczniejsze są latem, kiedy mają okazję dojrzewać w pełnym słońcu. Nic więc dziwnego, że to najlepsza pora na samodzielne zrobienie zapasów. Wybieraj mięsiste odmiany o podłużnym kształcie, w których gniazda nasienne są jak najmniejsze.
Sprawdzą się pomidory:
- śliwkowe,
- rzymskie,
- lima,
- San Marzano.
Jak suszyć pomidory? Trzy metody
Wśród różnych technik suszenia pomidorów każdy znajdzie opcję dla siebie najwygodniejszą. Pamiętaj, że wymagają odpowiedniego przygotowania oraz odrobiny cierpliwości.
Jak suszyć pomidory na słońcu: Rozwiązanie w sam raz dla tradycjonalistów, którzy dodatkowo mają kawałek wolnej przestrzeni w ogrodzie lub na balkonie. Miejsce musi być dobrze nasłonecznione. Pomidory należy ułożyć na tacce lub blaszce do pieczenia i odpowiednio zabezpieczyć, by nie miały do nich dostępu owady i zwierzęta. W tym celu poleca się okrycie ich gazą. Suszenie pomidorów potrwa około pięciu dni. Na noc koniecznie schowaj je do kuchni.
Jak suszyć pomidory w suszarce: Zakup suszarki spożywczej nie wiąże się z dużym wydatkiem, a do tego jest wszechstronnym urządzeniem, więc inwestycja będzie trafiona, jeśli planujesz częściej suszyć owoce, warzywa, grzyby czy zioła. Suszenie pomidorów trwa kilkanaście godzin. Dzięki urządzeniu zyskujesz pewność, że cała partia wysuszy się równomiernie.
Jak suszyć pomidory w piekarniku: To prawdopodobnie najbardziej uniwersalna metoda, ponieważ piekarnik znajduje się w kuchni każdego miłośnika gotowania. Piec należy rozgrzać do 80°C i używać go bez włączania funkcji termoobiegu. Pomidory ułóż w brytfannie na papierze do pieczenia i susz je w piekarniku przez dziesięć godzin. Co jakiś czas otwórz drzwiczki, by wypuścić nadmiar pary.
Przepis na suszone pomidory
Pomidory umyj i osusz. Następnie przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Nie musisz ich wyrzucać! Wykorzystasz je do zrobienia zupy albo pomidorowego sosu.
Miąższ posyp solą morską i susz wybraną metodą. Ze względu na wygodę polecamy piekarnik lub suszarkę. Będą gotowe, gdy zauważysz, że stały się pomarszczone, jednak nadal powinny być mięsiste - nie wysuszone na wiór.
Przełóż je do miski i dodaj przyprawy: czosnek (ząbek możesz przekroić na dwie części), liście bazylii, oregano, chili. Użyj odrobiny octu, wymieszaj. Pomidory z przyprawami podziel na porcje i umieść w wyparzonych i suchych słoiczkach. Nie wypełniaj ich całkowicie - maksymalnie do trzech czwartych objętości. Zalej gorącym olejem roślinnym, zakręć, odwróć każdy słoik do góry dnem i odstaw na kilkanaście godzin. Gdy będą chłodne, możesz przenieść je do piwnicy lub spiżarni.
Właściwości suszonych pomidorów
Tyle mówi się o zaletach jedzenia surowych warzyw i owoców. Czy w takim razie suszone pomidory są zdrowe? Jeszcze jak! Przede wszystkim po tego rodzaju obróbce likopen zawarty w pomidorach staje się lepiej przyswajalny. Czemu to takie ważne? Składnik ten wykazuje działanie przeciwstarzeniowe, wzmacnia układ krwionośny, pomaga ograniczać ryzyko związane z wystąpieniem miażdżycy i zawału serca.
Suszone pomidory są skarbnicą witamin A, D, K oraz E - nazywaną witaminą młodości. Znajdziemy w nich również magnez, cynk, żelazo i potas. To wystarczające powody, by spróbować samodzielnie zrobić suszone pomidory.