Jak zrobić domowy chleb z dwóch składników?

Pieczenie chleba tylko pozornie jest zadaniem trudnym do wykonania. W praktyce czynność ta może okazać się prostsza niż myślisz. Przepis, który prezentujemy, wcale nie wymaga dużej biegłości w tajnikach kulinarnych. Pewnie ciężko będzie ci w to uwierzyć, ale do przygotowania pysznego chlebka wystarczą zaledwie dwa składniki. W dodatku takie, o których nie myślałeś, że w połączeniu pozwolą ci stworzyć apetyczny chleb.

article cover
©123RF/PICSEL

Sekret tkwi w dwóch składnikach

©123RF/PICSEL

Dwa tajemnicze składniki to lody i mąka. Mąka w chlebie ma sens, ale lody? Pieczenie tych ostatnich wydaje się nieco dziwne, ale po zmieszaniu ich z mąką można przygotować ciasto. Dlaczego wybór padł na lody? Bo to tak naprawdę zamrożony krem, w skład którego wchodzą mleko, cukier i jaja, czyli najbardziej klasyczne składniki do pieczenia ciasta skumulowane w jednym produkcie.

Składniki potrzebne do wykonania chleba

©123RF/PICSEL

2 szklanki roztopionych lodów

1 ¼ szklanki mąki

Do pieczenia chleba możesz użyć lodów w każdym smaku. Tak naprawdę wszystko zależy od ciebie. Im mniej popularne, tym smak chleba będzie bardziej oryginalny. Na początek proponujemy jednak zwykłe lody waniliowe. Pamiętaj, że zanim dodasz mąkę, lody muszą się roztopić.

Sposób przygotowania ciasta na chleb:

©123RF/PICSEL

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. W dużej misce połącz roztopione lody i mąkę. Wszystko dobrze wymieszaj. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i dobrze natłuść. Wlej ciasto do blaszki i równomiernie rozprowadź.

Chleb należy wypiekać przez około 35-40 minut na złoty kolor. Po upływie tego czasu wyjmij z piekarnika. Przed pokrojeniem poczekaj, aż chlebek ostygnie. Smacznego.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas