Jak zrobić domowy majonez?
Majonez to niezastąpiony dodatek do jaj na twardo, ale też wielu potraw. Na jego bazie przygotowujemy sosy sałatkowe, dodajemy go do kanapek, mięs i przystawek. To także jeden z kluczowych składników na wielkanocnym stole. Sprawdź, jak samodzielnie zrobić majonez, który będzie smakował lepiej niż ten ze sklepu.
Jak zrobić majonez – składniki
Do przygotowania majonezu domowej roboty potrzebnych jest tylko kilka składników:
- 2 żółtka,
- 375 ml oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- ¼ łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu.
Ważne, by jajka czy musztardę wyjąć wcześniej z lodówki – wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Przepis na domowy majonez
Przygotowanie domowego majonezu jest bardzo proste i zajmuje jedynie kilkanaście minut. Przed rozpoczęciem pracy należy pamiętać o dokładnym sparzeniu skorupek jaj. W misce umieszczamy żółtka jaj, musztardę, cukier, sól, pieprz i sok z cytryny (lub ocet). Zaczynamy ubijać składniki na najwolniejszych obrotach miksera, stopniowo zwiększając prędkość. Gdy masa zaczyna gęstnieć, bardzo małym strumieniem należy wlewać olej. Kluczowe jest teraz, by widełki miksera przylegały do dna miski. Po wlaniu całości oleju masę należy miksować do uzyskania kremowej konsystencji. Gotowy majonez najlepiej przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce nie dłużej niż 10 dni.
Domowy majonez – propozycje podania
Majonez domowej roboty jest nie tylko zdrowszy od tego ze sklepu (nie zawiera konserwantów), ale przede wszystkim o wiele smaczniejszy. Dlatego warto wyeksponować go na stole, podając z różnorodnymi potrawami. Najlepiej komponuje się oczywiście z faszerowanymi jajkami z dodatkiem przypraw i szczypiorku. Na jego bazie można również przygotować sos kanapkowy, dip do sałatek warzywnych i rybnych. W wielu krajach majonez podaje się jako dodatek do śledzi, frytek czy gotowanych ziemniaków.