Jak zrobić frytki z marchewek?
Co zrobisz jeśli akurat jesteś na diecie niskowęglowodanowej, a tęsknisz za talerzem gorących, ziemniaczanych frytek? Wypróbuj nasz przepis na frytki z marchewek. Cieniutko pokrojone, skropione olejem z pestek winogron i zapieczone w wysokiej temperaturze smakują wyśmienicie. Frytki możesz serwować z wegańskim majonezem lub ketchupem.
Składniki:
6 dużych marchewek
1 łyżka oleju z pestek winogron
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka czosnku w proszku
sól morska do smaku
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewki umyj dokładnie, obierz, i pokrój w cienkie słupki. W misce wymieszaj olej, curry, czosnek w proszku. Dodaj pokrojone marchewki. Wymieszaj wszystko ponownie. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem.
Umieść marchewki na blasze. Piecz frytki przez około 20 minut. Gdy frytki są rumiane i chrupiące wyjmij je z piekarnika. Podawaj od razu na gorąco. Wcześniej posyp je solą morską.
Z podanego przepisu wychodzą 4 porcje frytek. Zamiast curry możesz użyć rozmarynu.