Jak zrobić frytki z marchewek?

Co zrobisz jeśli akurat jesteś na diecie niskowęglowodanowej, a tęsknisz za talerzem gorących, ziemniaczanych frytek? Wypróbuj nasz przepis na frytki z marchewek. Cieniutko pokrojone, skropione olejem z pestek winogron i zapieczone w wysokiej temperaturze smakują wyśmienicie. Frytki możesz serwować z wegańskim majonezem lub ketchupem.

article cover
© Photogenica
marchewka
© Photogenica

Składniki:

6 dużych marchewek

1 łyżka oleju z pestek winogron

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka czosnku w proszku

sól morska do smaku

marchewka pieczona
© Photogenica

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Marchewki umyj dokładnie, obierz, i pokrój w cienkie słupki. W misce wymieszaj olej, curry, czosnek w proszku. Dodaj pokrojone marchewki. Wymieszaj wszystko ponownie. Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem.

frytki
© Photogenica

Umieść marchewki na blasze. Piecz frytki przez około 20 minut. Gdy frytki są rumiane i chrupiące wyjmij je z piekarnika. Podawaj od razu na gorąco. Wcześniej posyp je solą morską.

Z podanego przepisu wychodzą 4 porcje frytek. Zamiast curry możesz użyć rozmarynu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas