Jak zrobić grzyby w zalewie octowo-miodowej?
Gdy trwa sezon na grzyby, warto przygotować z nich pyszne przetwory na zimę. Dużą popularnością cieszą się zwłaszcza marynowane grzybki, które pasują do wielu dań. Jednak, jeśli znudziły nam się te przygotowywane w zwykłej zalewie, można pokusić się na nieco bardziej zaskakującą wariację – grzyby w zalewie octowo-miodowej. Ich wyrazisty smak i aromat będą świetnie komponować się m.in. z wędlinami, pasztetami czy sosem tatarskim. Jest to również znakomita propozycja na przystawkę do obiadu czy dodatek do kanapki. Jak zrobić grzyby w zalewie octowo-miodowej? Oto sprawdzony przepis.
Grzyby w zalewie octowo-miodowej: Potrzebne składniki
Niebanalny smak grzybów w zalewie octowo-miodowej zachwyci z pewnością niejednego smakosza. Choć ich przygotowanie wymaga nieco czasu, to warto przygotować kilka słoików na zimę tego specjału. Będą do tego potrzebne następujące składniki:
2 kg grzybów (najlepiej nadają się twarde i jędrne okazy borowików, podgrzybków, maślaków i kozaków)
1,5 l wody
2 łyżki octu 10 proc.
1 łyżka soli
Zalewa:
4 szklanki wody
1 szklanka octu 10 proc.
2 łyżki miodu
4 łyżki cukru
3 łyżki soli
Gorczyca
Pieprz czarny
Liście laurowe
Jak zrobić grzyby w zalewie octowo-miodowej krok po kroku?
Zagotuj grzyby
Zebrane grzyby należy oczyścić i przebrać (wybieramy te mniejsze i zdrowe), a następnie odciąć trzonki. Do dużego garnka, który pomieści grzyby, należy wlać 1,5 litra wody i dodać do niej ocet oraz sól. Stawiamy wodę na ogień, a gdy się zagotuje, wrzucamy do niej grzyby i gotujemy przez 10 minut. Następnie odcedzamy grzyby i przepłukujemy zimną wodą.
Przygotuj zalewę
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie zalewy. W garnku mieszamy ze sobą ocet, wodę, cukier i sól. Stawiamy na ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Po odstawieniu z palnika dodajemy do gorącego roztworu miód.
Zalej słoiki z grzybami
Do wyparzonych słoików należy wrzucić po 1 liściu laurowym, kilka ziarenek pieprzu i garści gorczycy, po czym wsadzić grzyby do ¾ wysokości. Zalewamy je gorącą zalewą i mocno zakręcamy słoiki.
Pasteryzuj grzyby
Na koniec pasteryzujemy grzyby. Można to zrobić na dwa sposoby - albo w garnku na ogniu, albo w piekarniku. Jeśli wybierzemy tę pierwszą metodę, to musimy wyłożyć garnek ściereczką, umieścić w nim słoiki, zalać wodą do wysokości ¾ słoików, a następnie zagotować i pasteryzować przez 15-20 minut. Wyciągamy słoiki i pozostawiamy do ostygnięcia, ustawiając je do góry dnem. Jak wygląda pasteryzacja w piekarniku? Układamy słoiki na blaszce, wkładamy do piekarnika i ustawiamy temperaturę 130 stopni Celsjusza. Po 20 minutach wyłączamy urządzenie, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki do wystudzenia.
Zobacz także:
Grzyby w przecierze na zimę
Grzyby w oliwie