Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

Idealne pierogi to nie tylko smakowity farsz, ale i dobrze przygotowane domowe ciasto. Podczas gotowania pierogi nie mogą się rozpadać, bo cała praca pójdzie na marne. Jak przygotować pierogi doskonałe?

Lepienie doskonałych pierogów nie jest takie trudne
Lepienie doskonałych pierogów nie jest takie trudne123RF/PICSEL

Domowe pierogi najlepiej gotować partiami (jeśli robimy ich dużo, to i tak nie mamy innego wyjścia). Jeżeli podczas gotowania pierogi zaczynają się rozpadać, najprawdopodobniej źle skleiliśmy ich brzegi. To się często zdarza, zwłaszcza, gdy kleić pomagali nam pełni zapału najmłodsi. Błędu możemy uniknąć z kolejnymi partiami - wystarczy posmarować brzegi pierogów niewielką ilością surowego białka lub wody. Tak wzmocnione powinny przetrwać czekającą je gorącą kąpiel. A do wody, w której będą gotowane, warto dołożyć łyżkę tłuszczu.

Ciasto na pierogi

Szklankę mleka wlewamy do garnuszka, lekko podgrzewamy.

Mąkę przesiewamy do miski. Do przesianej mąki wbijamy jajko, dodajemy żółtko, solimy, mieszamy. Nie przerywając mieszania wlewamy mleko cienką strużką, stopniowo. Całość łączymy i wyrabiamy ciasto.

Rozwałkowujemy wyrobione ciasto na oprószonej mąką stolnicy (można je wcześniej podzielić na części, by ułatwić sobie pracę). Z ciasta wykrawamy kółeczka przy pomocy szklanki. W środkach umieszczamy wybrany farsz i lepimy pierogi.

Kilka prostych trików pomoże ci przygotować idealne ciasto na pierogi
Kilka prostych trików pomoże ci przygotować idealne ciasto na pierogi123RF/PICSEL

***Zobacz także

"Ewa gotuje": Lody kokosowe na ananasiePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas