Reklama

Reklama

Jak zrobić idealne ciasto na pierogi?

Idealne pierogi to nie tylko smakowity farsz, ale i dobrze przygotowane domowe ciasto. Podczas gotowania pierogi nie mogą się rozpadać, bo cała praca pójdzie na marne. Jak przygotować pierogi doskonałe?

Domowe pierogi najlepiej gotować partiami (jeśli robimy ich dużo, to i tak nie mamy innego wyjścia). Jeżeli podczas gotowania pierogi zaczynają się rozpadać, najprawdopodobniej źle skleiliśmy ich brzegi. To się często zdarza, zwłaszcza, gdy kleić pomagali nam pełni zapału najmłodsi. Błędu możemy uniknąć z kolejnymi partiami - wystarczy posmarować brzegi pierogów niewielką ilością surowego białka lub wody. Tak wzmocnione powinny przetrwać czekającą je gorącą kąpiel. A do wody, w której będą gotowane, warto dołożyć łyżkę tłuszczu.

Ciasto na pierogi

Reklama

Składniki

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka 3,2 proc.
  • 1 całe jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli

Szklankę mleka wlewamy do garnuszka, lekko podgrzewamy.

Mąkę przesiewamy do miski. Do przesianej mąki wbijamy jajko, dodajemy żółtko, solimy, mieszamy. Nie przerywając mieszania wlewamy mleko cienką strużką, stopniowo. Całość łączymy i wyrabiamy ciasto.

Rozwałkowujemy wyrobione ciasto na oprószonej mąką stolnicy (można je wcześniej podzielić na części, by ułatwić sobie pracę). Z ciasta wykrawamy kółeczka przy pomocy szklanki. W środkach umieszczamy wybrany farsz i lepimy pierogi.

Darmowy program – rozlicz PIT 2020

***Zobacz także

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje