Jak zrobić idealny kształt tarty?

Kto z nas nie lubi pysznych, domowych wypieków. Szarlotki, serniki czy tarty, wszystkie są wspaniałe, ale ich przygotowanie wcale nie jest prostą sprawą. Jeżeli nie jesteś mistrzem wypieków, jednak chcesz stworzyć idealną tartę, to mamy dla ciebie podpowiedź. Zrób idealny kształt ciasta, metodą tak prostą, że zajmie ci to tylko kilka chwil.

tarta owocowa
tarta owocowa© Photogenica
perły
© Photogenica

Wszystko czego potrzebujesz to foremka na tartę, ciasto, wałek, stolnica i sznur pereł. Nie używaj jednak naturalnej biżuterii, aby nie uszkodzić jej. Wystarczy sznur sztucznych, okrągłych  koralików.

Ciasto rozwałkuj na równy placek i rozłóż w nasmarowanej tłuszczem foremce. Delikatnie dociśnij wszystkie brzegi, aby wyrównać spód wypieku i pozbyć się pęcherzyków powietrza. Nie odkrawaj jednak brzegów. Będą ci potrzebne do uformowania ozdobnych obrzeży.

odciskanie pereł na cieście
© Photogenica

Perły ułóż na brzegu ciasta i delikatnie dociśnij, aby utworzyły równy wzór. Następnie odciągnij biżuterię i gotowe. Ciasto możesz włożyć już do piekarnika. Jednak aby brzegi nie zsuwały się podczas pieczenia, wyłóż formę z ciastem papierem do pieczenia i przysyp grochem lub fasolą. Przez połowę czasu przeznaczonego na pieczenie spodu pozostaw je na miejscu, a po tym czasie usuń i piecz dalej jak zwykle.

idealna tarta
© Photogenica

Spód tarty będzie pięknie, równo upieczony. Nie musisz obawiać się, że brzegi zaczną opadać podczas pieczenia, a dodatkowo będą pięknie ozdobione perłowym wzorem. Pieczenie tarty będzie dla ciebie proste jak nigdy wcześniej.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas