Jak zrobić jabłka pieczone w piekarniku?

Aktualizacja

Jabłka obłędnie smakują na surowo, smażone czy w szarlotce. Wspaniały aromat mają także pieczone owoce. Jest wiele pysznych przepisów na jabłka z piekarnika. Polskie złoto można faszerować na wiele różnych sposobów. Jednak nim przejdziemy do nadziewania jabłek, należy odpowiednio je przyszykować. Właściwie przygotowane jabłka, to gwarancja udanego wypieku. Oto podpowiedź, jak zrobić jabłka w piekarniku?

Polskie złoto z piekarnika, czyli pieczone jabłka
Polskie złoto z piekarnika, czyli pieczone jabłka123RF/PICSEL

Jabłka w piekarniku: Przygotowanie

Jabłka należy umyć, osuszyć i usunąć ich gniazda nasienne
Jabłka należy umyć, osuszyć i usunąć ich gniazda nasienne

Upieczenie smacznych jabłek w piekarniku wymaga odpowiedniego ich przygotowania. Owoce należy umyć i osuszyć. Następnie możemy zdecydować się na jedną z dwóch opcji: wydrążenie gniazda nasiennego jabłka razem z ogonkiem lub odcięcie czubka owocu. Tak powstałą czapkę odkładany na bok. Gniazda nasienne można wydrążyć za pomocą łyżeczki, wycinając środek owocu nożem lub specjalnym przyrządem do usuwania gniazd nasiennych. Kolejny krok to wypełnienie owoców farszem. Gdy jabłka są już nafaszerowane, przykrywamy je wcześniej odciętą częścią. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wkładamy owoce. W zależności od gatunku jabłek należy je piec około 35 - 40 minut, aż będą miękkie.

Tradycyjne jabłka z piekarnika: Przepis

Pieczone jabłka z miodem i cynamonem
Pieczone jabłka z miodem i cynamonem123RF/PICSEL

Jak zrobić jabłka z piekarnika? Najbardziej tradycyjny przepis zakłada posypanie owoców cynamonem, włożenie do otworu po wydrążonym gnieździe nasiennym rodzynek i dowolnych orzechów oraz zalanie ich miodem. Zamiast pszczelego wyrobu alternatywnie można wlać syrop z agawy czy dodać biały lub brązowy cukier. Niektóre panie domu dorzucają także nieco goździków i imbiru, aby jabłka nabrały bardziej korzennego aromatu.

Pieczone jabłka z wiśniami i kokosem

Jeśli szukamy nowych smaków, możemy połączyć dżem wiśniowy z miodem i wiórkami kokosowymi, a następnie taką mieszanką nafaszerować jabłka. Zamiast dżemu możemy wykorzystać mrożone wiśnie, a w sezonie - świeże. Jeśli nie chcemy używać miodu, zastąpmy go syropem z agawy.

Chipsy jabłkowe

Chipsy z pieczonych jabłek
Chipsy z pieczonych jabłek123RF/PICSEL

Jabłka z piekarnika kojarzą się przede wszystkim z owocami pieczonymi w całości, ale można je także przygotować w postaci chipsów. W tym celu wystarczy umyte, osuszone i wydrążone jabłko (w łupce) pokroić na cienkie plasterki, które następnie układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Talarki posypujemy cynamonem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni Celsjusza na 20 minut.

Pieczone jabłka pod pierzynką

Ciekawym pomysłem na deser są także pieczone jabłka pod pierzynką z kruszonki. W tym przypadku należy umyć, obrać i zetrzeć owoce na najgrubszych oczkach tarki. Można też pokroić je na małe kawałki. Do jabłek warto dodać kawałki gruszki. Wszystko mieszamy z cynamonem i suszoną żurawiną. Wykładamy do małych naczyń żaroodpornych.

Kruszonkę przygotowujemy wyrabiając ciasto z 15 dekagramów mąki pszennej, 10 dekagramów masła  oraz połowy szklanki cukru i łyżeczki cynamonu. Ciasto wykładamy na wierzch jabłek. Można też uformować ciasto w kulę i włożyć na godzinę do lodówki, a po tym czasie zetrzeć na tarce. Tak przygotowany deser wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut.

Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas