Jak zrobić krążki z jabłek w cieście i cynamonie

Ktokolwiek nie słyszał o krążkach smażonych w cieście, niech teraz wie. Nie mogę na nie powiedzieć złego słowa, oprócz tego, że są łatwe dla oka i języka. Zerknij na przepis i zrób porcję dla siebie i rodziny.

Krążki z jabłek
Krążki z jabłek© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

Do jabłek:

* 4 jabłka

* szklanka mąki

* ¼ łyżeczki proszku do pieczenia

* 2 łyżki cukru

* ¼ łyżeczki soli

* 1/8 łyżeczki cynamonu

* duże jajko

* szklanka maślanki

Do konfekcji

* 1/3 szklanki cukru

* 2 łyżeczki cynamonu

Krążki z jabłek
© Photogenica

W dużej misce zamieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i cynamon. Odstaw chwilowo na bok. W mniejszej miseczce zmieszaj jajka z maślanką. Na talerzu przygotuj cukier z cynamonem do konfekcjonowania. Odstaw również na bok.

Smażenie krążków
© Photogenica

Pokrój jabłka w plastry o szerokości 5-7mm. Wytnij środek plastra okrągłą foremką do ciastek lub np. szklanką. Z plasterków jabłek wycinamy kręgi. Część jabłka z gniazdem nasiennym wyrzuć.

Krążki w cieście i cynamonie
© Photogenica

Rozgrzej olej na patelni. Zmieszaj mieszankę mąki i przypraw z maślanką i jajkami. Otrzymasz ciasto w którym będziemy zanurzać kręgi z jabłek. Smaż jabłka z każdej ze stron, aż będą złotobrązowe. Gdy jabłka są ładnie brązowe, odsącz nadmiar tłuszczu, a następnie otaczaj krążki w cukrze z cynamonem. Przekładaj na tacę i podawaj ciepłe.

Wskazówki

Kładź usmażone jabłka na kratce piekarnika. na talerzu po smażeniu wytworzy się para i nasze krążki staną się gumowe. Na kratce będą mieć lepszą cyrkulację powietrza, skorupka będzie chrupiąca.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas