Jak zrobić krążki z jabłek w cieście i cynamonie
Ktokolwiek nie słyszał o krążkach smażonych w cieście, niech teraz wie. Nie mogę na nie powiedzieć złego słowa, oprócz tego, że są łatwe dla oka i języka. Zerknij na przepis i zrób porcję dla siebie i rodziny.
Rzeczy, których potrzebujesz
Do jabłek:
* 4 jabłka
* szklanka mąki
* ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki cukru
* ¼ łyżeczki soli
* 1/8 łyżeczki cynamonu
* duże jajko
* szklanka maślanki
Do konfekcji
* 1/3 szklanki cukru
* 2 łyżeczki cynamonu
W dużej misce zamieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i cynamon. Odstaw chwilowo na bok. W mniejszej miseczce zmieszaj jajka z maślanką. Na talerzu przygotuj cukier z cynamonem do konfekcjonowania. Odstaw również na bok.
Pokrój jabłka w plastry o szerokości 5-7mm. Wytnij środek plastra okrągłą foremką do ciastek lub np. szklanką. Z plasterków jabłek wycinamy kręgi. Część jabłka z gniazdem nasiennym wyrzuć.
Rozgrzej olej na patelni. Zmieszaj mieszankę mąki i przypraw z maślanką i jajkami. Otrzymasz ciasto w którym będziemy zanurzać kręgi z jabłek. Smaż jabłka z każdej ze stron, aż będą złotobrązowe. Gdy jabłka są ładnie brązowe, odsącz nadmiar tłuszczu, a następnie otaczaj krążki w cukrze z cynamonem. Przekładaj na tacę i podawaj ciepłe.
Wskazówki
Kładź usmażone jabłka na kratce piekarnika. na talerzu po smażeniu wytworzy się para i nasze krążki staną się gumowe. Na kratce będą mieć lepszą cyrkulację powietrza, skorupka będzie chrupiąca.