Jak zrobić krokiety z sera i ziemniaków?

Chrupiące i słone z zewnątrz, kremowe i serowe w środku. Przekąska idealna. Masz pozostałości z obiadu? Możesz tłuczone ziemniaki wykorzystać w nowy, sprytny sposób.

Krokiety z sera i ziemniaków
© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

* tłuczone ziemniaki, można dodać odrobinę mąki, jeśli ziemniaki są zbyt wolne

* ser czedar, skrojony w paski

* jajka

* bułka tarta

* sól i pieprz

* sól czosnkowa

* olej do smażenia

Tłuczone ziemniaki
© Photogenica

Wmieszaj mąkę w ziemniaki jeśli to konieczne. Na woskowym papierze (ziemniaki się nie przykleją) formuj podłużne placuszki. W środek placka połóż paseczek sera. Za pomocą papieru uformuj z ziemniaków paluszki. Kontynuuj, aż do wyczerpania ziemniaków. Oczywiście możesz formować małe kuleczki. Będą łatwiejsze do wykonania. Włóż do lodówki na 30 min.

Formuj paluszki
© Photogenica

Rozgrzej olej na patelni. Na talerzu rozbij jajka, na drugi talerz nasyp bułkę tartą. Bułkę dopraw, solą, solą czosnkową i pieprzem. Zacznij od mniejszej ilości bułki, zawsze będziesz mogła dosypać. Ziemniaki delikatnie obtaczaj w jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż z każdej ze stron, aż będą złotobrązowe. Upewnij się czy olej nie jest za gorący. Jeśli zbyt szybko zbrązowieją, to ser w środku się nie rozpuści. Usmażone krokiety przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Krokiety z ziemniaków
© Photogenica

Smaż po kilka paluszków naraz. Poczekaj, aż się lekko zbrązowieją razem, nim dołożysz nową porcję na patelnię, paluszki mogą się posklejać.