Jak zrobić makaron z grzybami

Nawet, jeśli nie jesteś miłośnikiem grzybów, to od tego dania je pokochasz. Niesamowicie lekkie i łatwe w przygotowaniu. Kremowe spaghetti z sosem i grzybami, zaspokoi nawet największe apetyty.

Makaron z grzybami
Makaron z grzybami© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

* 230gram makaronu spaghetti

* 4 łyżki masła,

* 3 główki czosnku, sprasowanego

* 400gram świeżych grzybów

* 2 łyżki mąki

* łyżeczka przypraw prowansalskich

* 1 ½ szklanki mleka

* sól i pieprz do smaku

* 3 łyżki oliwy z oliwek

* dodatkowo ¼ szklanki wody, bulionu, mleka lub śmietany

* ¼ szklanki świeżej natki pietruszki

Rozpuść masło
© Photogenica

Makaron: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odstaw i skrop oliwą, by się nie zlepił.

Grzyby: Rozpuść dwie łyżki masła, dodaj sprasowany czosnek i duś chwilę. Dodaj grzyby i duś kolejne 5-10 minut, dopóki będą złoto brązowe i miękkie. Odstaw na bok.

Spaghetti z sosem
© Photogenica

Sos: Pozostałe 2 łyżki masła rozpuść w garnku. Dodaj czosnek, aż będzie go ładnie czuć. Wrzuć mąkę i zioła prowansalskie. Zamieszaj. Dolej powoli mleko, mieszaj by się połączyło zresztą składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Makaron podawaj z pietruszką
© Photogenica

Zmieszaj wszystko razem makaron, sos i grzyby. Jeśli sos jest za bardzo gęsty dodaj odrobinę oliwy. Przed podaniem posyp świeżą pietruszką.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas