Jak zrobić makaron z grzybami
Nawet, jeśli nie jesteś miłośnikiem grzybów, to od tego dania je pokochasz. Niesamowicie lekkie i łatwe w przygotowaniu. Kremowe spaghetti z sosem i grzybami, zaspokoi nawet największe apetyty.
Rzeczy, których potrzebujesz
* 230gram makaronu spaghetti
* 4 łyżki masła,
* 3 główki czosnku, sprasowanego
* 400gram świeżych grzybów
* 2 łyżki mąki
* łyżeczka przypraw prowansalskich
* 1 ½ szklanki mleka
* sól i pieprz do smaku
* 3 łyżki oliwy z oliwek
* dodatkowo ¼ szklanki wody, bulionu, mleka lub śmietany
* ¼ szklanki świeżej natki pietruszki
Makaron: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odstaw i skrop oliwą, by się nie zlepił.
Grzyby: Rozpuść dwie łyżki masła, dodaj sprasowany czosnek i duś chwilę. Dodaj grzyby i duś kolejne 5-10 minut, dopóki będą złoto brązowe i miękkie. Odstaw na bok.
Sos: Pozostałe 2 łyżki masła rozpuść w garnku. Dodaj czosnek, aż będzie go ładnie czuć. Wrzuć mąkę i zioła prowansalskie. Zamieszaj. Dolej powoli mleko, mieszaj by się połączyło zresztą składników. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Zmieszaj wszystko razem makaron, sos i grzyby. Jeśli sos jest za bardzo gęsty dodaj odrobinę oliwy. Przed podaniem posyp świeżą pietruszką.