Jak zrobić „małpi chleb”?
Jeśli jeszcze nie próbowałaś tego przepisu na pewno będziesz zachwycona pysznym ciastem o egzotycznej nazwie „małpi chleb”.
Ciasto:
2 łyżki masła do smarowania formy
2 łyżki masła roztopionego
1 szklanka ciepłego mleka
1/3 szklanki ciepłej wody
¼ szklanki cukru pudru
2 i ¼ łyżeczki drożdży w proszku
3 i ¼ szklanki mąki
1 łyżeczka soli
Posypka:
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżeczki mielonego cynamonu
8 łyżek topionego masła
Polewa:
½ szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka
Foremkę na babkę wysmaruj dokładnie masłem. W dużej misce umieść mleko, wodę, stopione masło, cukier i drożdże. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z solą. Do mąki wlej rozrobione drożdże. Wyrób ciasto i uformuj kulę. Przykryj miskę z ciastem i odstaw na około 2 godziny do wyrośnięcia.
Wymieszaj brązowy cukier z cynamonem. W drugiej misce umieść topione masło.
Wyjmij ciasto z miski. Delikatnie uformuj kwadratowy placek. Potnij ciasto na malutkie części. Z każdego kawałka uformuj kulę, nie musi być idealna. Zanurz każdą kulę w maśle, a następnie obtocz w posypce z cukru i cynamonu. Układaj kulki w formie do pieczenia. Przykryj foremkę folią i odstaw na kolejne 2 godziny.
Nagrzej piekarnik do 176 stopni, piecz ciasto przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 5 minut i wyjmij z formy.
W małej misce ubij trzepaczką mleko z cukrem i polej ciasto. Podawaj ciasto jeszcze ciepłe.