Jak zrobić mizerię?
Można zachwycać się koreańskim kimchi i przepadać za greckim sosem tzatziki, ale to właśnie do mizerii jak u babci wraca się z największym sentymentem. Prosty dodatek serwować można nie tylko z kultowymi już mielonymi. Doskonale będzie komponować się także z modnymi potrawami z grilla. Latem zajadaj ogórkową sałatkę do woli, ponieważ stanowi wyjątkowo orzeźwiający przysmak. Mizeria ze śmietaną czy mizeria w wersji light? Wybór należy do ciebie!
Mizeria domowa ze śmietaną
Jak zrobić mizerię? Jej podstawą są świeże ogórki. W sezonie letnim polecamy wybierać młode i nieprzerośnięte ogórki gruntowe o stosunkowo niewielkiej zawartości nasion. Należy je dokładnie umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Ogórki wrzucamy do salaterki, zasypujemy niewielką ilością soli, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Po ich upływie odciskamy je z nadmiaru wody. Dzięki temu zabiegowi gotowa mizeria nie okaże się zbyt wodnista, nawet jeśli od momentu jej zrobienia do degustacji minie trochę czasu.
W osobnym naczyniu przygotowujemy sos do mizerii. Na pół kilograma ogórków wystarczą cztery łyżki kwaśnej śmietany 18%. Wlewamy do niej dwie lub trzy łyżki soku z cytryny i dorzucamy pół łyżeczki cukru (może być to cukier puder). Wyśmienity smak potrawy uzyskamy poprzez dodanie drobno posiekanego koperku - ilość dobierzmy według własnych preferencji. Jak jeszcze doprawić mizerię? Przyda się szczypta świeżo mielonego pieprzu.
Sos śmietanowy dodajemy do ogórków, całość mieszamy i wstawiamy do lodówki na 10 minut. Tradycyjna mizeria jest już gotowa!
Liczymy kalorie, czyli mizeria bez śmietany
Gęsta śmietana wygląda bardzo apetycznie, ale nie wzbudza ekscytacji osób, które starają się unikać w diecie zbędnych kalorii. Niech to jednak nie będzie powodem, przez który zrezygnujemy z tego wakacyjnego przysmaku. Jogurt naturalny do mizerii pasuje równie dobrze. Użyć można też jogurtu greckiego. Samo przygotowanie mizerii w "lżejszym" wariancie wygląda tak samo.
Dlaczego mizeria jest gorzka?
Zbliża się pora długo wyczekiwanego posiłku, jednak spotyka nas rozczarowanie: mizeria ma gorzki posmak, co skutecznie odbiera przyjemność z jedzenia. Co jest tego przyczyną? Winne są, niestety, ogórki gruntowe. Jeśli rosną w trudnych warunkach, np. podczas suszy lub niskich temperatur, zdążyły wytworzyć dużą ilość kukurbitacyny, czyli związku chemicznego odpowiadającego za niezbyt przyjemny smak. Gromadzi się w korzeniach, łodygach i liściach rośliny.
Co zrobić, żeby ogórki nie były gorzkie? Zwróćmy uwagę na kolor ich końcówek. Jeśli jedna z nich jest wyraźnie ciemniejsza, możemy mieć pewność, że właśnie tam kumuluje się kukurbitacyna. Dlatego ogórki zawsze obierać należy od jaśniejszej strony, by nie rozprowadzać goryczki po całym owocu. Nie zaszkodzi też odciąć końcówek ogórków.
Z czym podawać mizerię?
O tym, że mizeria do obiadu pasuje jak ulał, wie pewnie każdy smakosz. Wspomniane zostały już słynne kotlety mielone, ale równie dobrze może podać ją na talerzu razem ze schabowym. Koniecznie w towarzystwie świeżo ugotowanych ziemniaków, oprószonych koperkiem. Skoro mamy już sprawdzony przepis na mizerię, nie wahajmy się łączyć jej z mięsem drobiowym oraz rybami. Serwujmy ją do mięs przyrządzanych na grillu, zwłaszcza aromatycznej karkówki. Wzbogaci walory warzywnych szaszłyków, czyli wyśmienitej propozycji dla wegetarianów.