Jak zrobić mleko migdałowe w domu?

Mleko migdałowe szybko zyskuje na popularności. Posiada ono imponujące wartości odżywcze w przeciwieństwie do mocno przetwarzanego mleka krowiego. Mleko migdałowe jest doskonałe,aby utrzymać w zdrowiu kości i skórę, obniżyć cholesterol, poprawić trawienie oraz zgubić kilka kilogramów. Jednak większość producentów mleka migdałowego dodaje do niego wiele zbędnych substancji. Lecz takie mleko można przygotować w domu. Nie jest to zbytnio trudne i skomplikowane. Oto kilka wskazówek jak zrobić mleko migdałowe.

mleko migdałowe
mleko migdałowe© Photogenica
mleko migdały
© Photogenica

Rzeczy, które potrzebujesz: 1 szklanka migdałów, 3 szklanki filtrowanej wody, gaza oraz dodatkowa porcja wody do namoczenia migdałów. Migdały przesyp do miseczki i zalej je wodą. Zostaw je na noc lub na minimum 12 godzin, do nasączenia. Pamiętaj, im dłużej migdały będą się moczyć, tym bardziej kremowe będzie mleko.

mleko migdałowe jak zrobić
© Photogenica

Po zakończonym moczeniu, przecedź migdały. Opłucz je jeszcze w wodzie i obierz z łupiny. Obrane migdały przełóż do blendera i zalej trzema szklankami wody. Zblenduj migdały wraz z wodą na jednolitą, gładką ciecz. Następnie na miskę nałóż gazę i przelej zmiksowaną masę. Zwiń końce gazy razem do środę, odciśnij wodę z migdałowej masy.

migdały mleko
© Photogenica

Białą ciecz, którą udało ci się odcisnąć to jest właśnie mleko. Pozostały miąższ z migdałów możesz wyrzucić lub dodać je do ciasta, koktajlu lub owsianki. Mleko przelej do szklanki i rozkoszuj się jako smakiem. Dla dodania mleku odrobiny słodkości, dodaj odrobinę miodu bądź innego ulubionego słodziku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas