Jak zrobić mleko migdałowe w domu?
Mleko migdałowe szybko zyskuje na popularności. Posiada ono imponujące wartości odżywcze w przeciwieństwie do mocno przetwarzanego mleka krowiego. Mleko migdałowe jest doskonałe,aby utrzymać w zdrowiu kości i skórę, obniżyć cholesterol, poprawić trawienie oraz zgubić kilka kilogramów. Jednak większość producentów mleka migdałowego dodaje do niego wiele zbędnych substancji. Lecz takie mleko można przygotować w domu. Nie jest to zbytnio trudne i skomplikowane. Oto kilka wskazówek jak zrobić mleko migdałowe.
Rzeczy, które potrzebujesz: 1 szklanka migdałów, 3 szklanki filtrowanej wody, gaza oraz dodatkowa porcja wody do namoczenia migdałów. Migdały przesyp do miseczki i zalej je wodą. Zostaw je na noc lub na minimum 12 godzin, do nasączenia. Pamiętaj, im dłużej migdały będą się moczyć, tym bardziej kremowe będzie mleko.
Po zakończonym moczeniu, przecedź migdały. Opłucz je jeszcze w wodzie i obierz z łupiny. Obrane migdały przełóż do blendera i zalej trzema szklankami wody. Zblenduj migdały wraz z wodą na jednolitą, gładką ciecz. Następnie na miskę nałóż gazę i przelej zmiksowaną masę. Zwiń końce gazy razem do środę, odciśnij wodę z migdałowej masy.
Białą ciecz, którą udało ci się odcisnąć to jest właśnie mleko. Pozostały miąższ z migdałów możesz wyrzucić lub dodać je do ciasta, koktajlu lub owsianki. Mleko przelej do szklanki i rozkoszuj się jako smakiem. Dla dodania mleku odrobiny słodkości, dodaj odrobinę miodu bądź innego ulubionego słodziku.