Jak zrobić muffiny z dyni? Genialny przepis

Poznaj genialny przepis na muffinki dyniowe
Poznaj genialny przepis na muffinki dyniowe123RF/PICSEL

Muffiny dyniowe - idealny sposób na dynię

Wyborne naleśniki z dyniąInteria KulinariaInteria Kulinaria

Muffiny dyniowe: Przepis

  • 400 g purée z dyni
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • Łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju

Sposób przygotowania:

Muffinki dyniowe przygotujesz w szybki i prosty sposób
Muffinki dyniowe przygotujesz w szybki i prosty sposób123RF/PICSEL
  1. Na początku należy zrobić purée z dyni. Warzywo obieramy, wydrążamy miąższ i kroimy na kawałki. Gotujemy dynię pod przykryciem do zmięknięcia, a po wystygnięciu miksujemy na gładką masę.
  2. W misce należy roztrzepać jajka, dodać zmiksowaną dynię, olej i cukier. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki suche. Przesiewamy mąkę przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon i szczyptę soli.
  3. Do suchych składników wlewamy masę dyniową i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników.
  4. Ciasto wlewamy do papilotek na muffinki i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?