Jak zrobić muffiny z dyni? Genialny przepis

Póki trwa sezon na dynię, warto korzystać z jej walorów smakowych i właściwości zdrowotnych. Oprócz zupy, placków czy ciasta można przygotować pyszne, wilgotne i puszyste muffiny z dyni. Idealnie sprawdzą się jako deser w jesienne, pochmurne dni. Jak zrobić muffinki dyniowe? Oto sprawdzony przepis!

Poznaj genialny przepis na muffinki dyniowe
Poznaj genialny przepis na muffinki dyniowe123RF/PICSEL

Muffiny dyniowe - idealny sposób na dynię

W okresie jesiennym dużą popularnością cieszy się dynia. Wiele osób włącza ją do menu i szuka pomysłów na to, co zrobić z tego warzywa. Najczęściej przygotowujemy na jej bazie pyszną zupę-kremciasto czy placki stanowiące alternatywę dla ziemniaczanych. Jeśli jednak przejadły nam się te potrawy, można sięgnąć po inne, sprawdzone przepisy na dynię. Polecamy szczególnie muffiny z dyni, które stanowią idealny deser do kawy czy herbaty na jesienne, długie dni. Ich zaletą jest to, że dynia jest niskokalorycznym warzywem, więc nie są tak tuczące jak inne słodycze. Poniższy przepis nie zawiera też zbyt dużo cukru i tłuszczu, co tym bardziej przemawia na korzyść tych babeczek. Jak zatem zrobić idealne muffinki z dyni?

Muffiny dyniowe: Przepis

Przepis na dyniowe muffinki jest bardzo prosty. Na początku należy zrobić purée z dyni, a następnie przystąpić do przygotowywania babeczek. Z podanych proporcji wyjdzie około 20 muffinek.

Składniki:

  • 400 g purée z dyni
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • Łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju

Sposób przygotowania:

Muffinki dyniowe przygotujesz w szybki i prosty sposób
Muffinki dyniowe przygotujesz w szybki i prosty sposób123RF/PICSEL
  1. Na początku należy zrobić purée z dyni. Warzywo obieramy, wydrążamy miąższ i kroimy na kawałki. Gotujemy dynię pod przykryciem do zmięknięcia, a po wystygnięciu miksujemy na gładką masę.
  2. W misce należy roztrzepać jajka, dodać zmiksowaną dynię, olej i cukier. W drugiej misce mieszamy ze sobą składniki suche. Przesiewamy mąkę przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cynamon i szczyptę soli.
  3. Do suchych składników wlewamy masę dyniową i mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia składników.
  4. Ciasto wlewamy do papilotek na muffinki i pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem.

Muffinki z dyni gotowe! Babeczki wychodzą idealnie puszyste i wilgotne. Na koniec według uznania można je posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego!

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas