Jak zrobić ogórki w curry na zimę?
Ogórki w curry to absolutny hit wśród przetworów z tych popularnych warzyw. Warto przygotować kilka słoików, aby cieszyć się ich smakiem w sezonie jesienno-zimowym. Takie ogórki doskonale pasują do kanapek, obiadu czy jako przystawka na towarzyskich spotkaniach. Słodko-kwaśna zalewa z curry sprawia, że ogórki stają się wyraziste w smaku i bardzo aromatyczne. Jak zrobić ogórki w curry na zimę?
Ogórki w curry: Jakie warzywa wybrać?
Pyszne ogórki w curry to jeden z najlepszych przetworów ogórkowych. Słodko-kwaśna zalewa z dodatkiem curry dobrze komponuje się z tymi warzywami i nadaje im niezwykle wyrazistego smaku. Aby jednak ogórki w curry wyszły jak najlepsze, należy zadbać o jakość samych warzyw. Dobrze, gdyby były to ogórki z własnego ogródka, ale gdy nie mamy takich możliwości, postarajmy się je zakupić od sprawdzonego dostawcy. Jeśli ogórki są zbytnio nawożone, mogą zepsuć smak każdych przetworów. Ogórki powinny być młode, jędrne i nieuszkodzone. Ważne też, by nie były za duże, tylko średniej wielkości. Ogórki w curry można przygotować na dwa różne sposoby. Można większe sztuki pokroić w średniej grubości plastry - wtedy najlepiej pasują do kanapek. Natomiast na przystawkę najlepiej sprawdza się ogórki najmniejszej wielkości marynowane w całości lub pokrojone w słupki na cztery.
Ogórki w curry: Potrzebne składniki
Aby przygotować ogórki w curry, potrzebujemy:
3 kg ogórków gruntowych
1 dużą paprykę
Ziarna ziela angielskiego
Ziarna czarnego pieprzu
Ziarna gorczycy
Składniki na zalewę:
5 łyżeczek curry
3 łyżeczki kurkumy
6 szklanek wody
4 szklanki octu spirytusowego (10 proc.)
4 szklanki cukru
3 łyżki soli
3 ząbki czosnku
Ogórki w curry: Przepis
Należy przygotować 12 słoików o pojemności 500 ml, umyć je i wyparzyć. Ogórki myjemy i kroimy według uznania. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w małe paski. Wsypujemy do każdego słoika 2 ziarna ziela angielskiego, 3-4 ziarna pieprzu i po 1 łyżeczce gorczycy. Następnie należy włożyć ogórki, przekładając je od czasu do czasu papryką.
Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy. Wlewamy do dużego garnka ocet i wodę, wsypujemy sól, cukier, curry, kurkumę i dodajemy lekko rozgnieciony czosnek. Podgrzewamy i mieszamy, aż cukier i sól się rozpuszczą. Gdy zalewa się zagotuje, wyłączamy palnik, wyławiamy czosnek i zalewamy słoiki. Zakręcamy dokładnie słoiki i pasteryzujemy. Układamy na dnie dużego garnka ścierkę, na niej słoiki i zalewamy je gorącą wodą do ¾ wysokości. Wstawiamy na palnik i od momentu zagotowania trzymamy jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyciągamy słoiki i odstawiamy do ostudzenia. Ogórki w curry gotowe!