Jak zrobić ogórki w curry na zimę?

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
2
Udostępnij

Ogórki w curry to absolutny hit wśród przetworów z tych popularnych warzyw. Warto przygotować kilka słoików, aby cieszyć się ich smakiem w sezonie jesienno-zimowym. Takie ogórki doskonale pasują do kanapek, obiadu czy jako przystawka na towarzyskich spotkaniach. Słodko-kwaśna zalewa z curry sprawia, że ogórki stają się wyraziste w smaku i bardzo aromatyczne. Jak zrobić ogórki w curry na zimę?

Ogórki w curry smakują wybornie
Ogórki w curry smakują wybornieINTERIA.PL

Ogórki w curry: Jakie warzywa wybrać?

Pyszne ogórki w curry to jeden z najlepszych przetworów ogórkowych. Słodko-kwaśna zalewa z dodatkiem curry dobrze komponuje się z tymi warzywami i nadaje im niezwykle wyrazistego smaku. Aby jednak ogórki w curry wyszły jak najlepsze, należy zadbać o jakość samych warzyw. Dobrze, gdyby były to ogórki z własnego ogródka, ale gdy nie mamy takich możliwości, postarajmy się je zakupić od sprawdzonego dostawcy. Jeśli ogórki są zbytnio nawożone, mogą zepsuć smak każdych przetworów. Ogórki powinny być młode, jędrne i nieuszkodzone. Ważne też, by nie były za duże, tylko średniej wielkości. Ogórki w curry można przygotować na dwa różne sposoby. Można większe sztuki pokroić w średniej grubości plastry - wtedy najlepiej pasują do kanapek. Natomiast na przystawkę najlepiej sprawdza się ogórki najmniejszej wielkości marynowane w całości lub pokrojone w słupki na cztery.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Zwykłe ogórki zyskają dzięki temu wyjątkowe właściwości
      Zwykłe ogórki zyskają dzięki temu wyjątkowe właściwościInteria.tv

      Ogórki w curry: Potrzebne składniki

      Do przygotowania ogórków w curry wybierz młode i jędrne warzywa
      Do przygotowania ogórków w curry wybierz młode i jędrne warzywaINTERIA.PL

      Aby przygotować ogórki w curry, potrzebujemy:

      3 kg ogórków gruntowych

      1 dużą paprykę

      Ziarna ziela angielskiego

      Ziarna czarnego pieprzu

      Ziarna gorczycy

      Składniki na zalewę:

      5 łyżeczek curry

      3 łyżeczki kurkumy

      6 szklanek wody

      4 szklanki octu spirytusowego (10 proc.)

      4 szklanki cukru

      3 łyżki soli

      3 ząbki czosnku

      Ogórki w curry: Przepis

      Ogórki należy pokroić w plastry lub słupki i zalać zalewą
      Ogórki należy pokroić w plastry lub słupki i zalać zalewąINTERIA.PL

      Należy przygotować 12 słoików o pojemności 500 ml, umyć je i wyparzyć. Ogórki myjemy i kroimy według uznania. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w małe paski. Wsypujemy do każdego słoika 2 ziarna ziela angielskiego, 3-4 ziarna pieprzu i po 1 łyżeczce gorczycy. Następnie należy włożyć ogórki, przekładając je od czasu do czasu papryką.

      Kolejnym krokiem jest przygotowanie zalewy. Wlewamy do dużego garnka ocet i wodę, wsypujemy sól, cukier, curry, kurkumę i dodajemy lekko rozgnieciony czosnek. Podgrzewamy i mieszamy, aż cukier i sól się rozpuszczą. Gdy zalewa się zagotuje, wyłączamy palnik, wyławiamy czosnek i zalewamy słoiki. Zakręcamy dokładnie słoiki i pasteryzujemy. Układamy na dnie dużego garnka ścierkę, na niej słoiki i zalewamy je gorącą wodą do ¾ wysokości. Wstawiamy na palnik i od momentu zagotowania trzymamy jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyciągamy słoiki i odstawiamy do ostudzenia. Ogórki w curry gotowe!

      Przejdź na