Jak zrobić pesto?
Włoski sos idealny do mięs, sałatek oraz makaronu. Jest pyszny i niezwykle aromatyczny, a jego przygotowanie wcale nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże pęczki bazylii (ew. pęczek bazylii i pęczek pietruszki)
- 3 dag parmezanu (ew. inny żółty ser o ostrym smaku)
- 2 łyżki pestek słonecznika lub orzechów piniowych
- Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Obierz czosnek. Grubo go posiekaj. Opłucz i osusz bazylię (ew. bazylię i pietruszkę). Oderwij listki od gałązek. Czosnek oraz bazylię wrzuć do moździerza (ew. do malaksera).
Zetrzyj drobno ser. Zrumień na suchej patelni słonecznik lub orzechy. Przygotowane składniki dodaj do czosnku i bazylii.
Wszystkie składniki utrzyj na gęsty sos, powoli dolewając 7–8 łyżek oliwy. Jeśli chcesz przechowywać pesto przez kilka tygodni, włóż sos do słoiczka. Zalej odrobiną oliwy. Szczelnie zakręć słoiczek i odstaw w ciemne, chłodne miejsce.