Jak zrobić pesto?

Włoski sos idealny do mięs, sałatek oraz makaronu. Jest pyszny i niezwykle aromatyczny, a jego przygotowanie wcale nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych.

Pesto
Pesto123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże pęczki bazylii (ew. pęczek bazylii i pęczek pietruszki)
  • 3 dag parmezanu (ew. inny żółty ser o ostrym smaku)
  • 2 łyżki pestek słonecznika lub orzechów piniowych
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Obierz czosnek. Grubo go posiekaj. Opłucz i osusz bazylię (ew. bazylię i pietruszkę). Oderwij listki od gałązek. Czosnek oraz bazylię wrzuć do moździerza (ew. do malaksera).

Zetrzyj drobno ser. Zrumień na suchej patelni słonecznik lub orzechy. Przygotowane składniki dodaj do czosnku i bazylii.

Wszystkie składniki utrzyj na gęsty sos, powoli dolewając 7–8 łyżek oliwy. Jeśli chcesz przechowywać pesto przez kilka tygodni, włóż sos do słoiczka. Zalej odrobiną oliwy. Szczelnie zakręć słoiczek i odstaw w ciemne, chłodne miejsce.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas