Jak zrobić pieczone owoce
Śmiesznie proste pieczone owoce, pożywny deser na świąteczne popołudnie. Owoce również mogą stać się doskonałym dodatkiem do naleśników, gofrów, owsianki, podane z lodami, będą wyborne. By przyrządzić ten słodki deser będziesz potrzebować:
Rzeczy, których potrzebujesz
* 2 jabłka
* 2 gruszki
* szklanka świeżej żurawiny
* szklanka ananasa w cząstkach, sok zachowaj
* sok z cytryny
* 1/3 szklanki cukru kokosowy
* łyżka miodu
* łyżeczki cynamonu
* ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
* 120g rozpuszczonego masła
* 2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
* 1/3 posiekanych orzechów
Rozgrzej piekarnik do 150 st C. W dużej misze zmieszaj owoce, skrop sokiem z cytryny, odstaw na bok. W drugiej misce zmieszaj rozpuszczone masło, przyprawy, cukier i olej kokosowy.
Dodaj miód i odrobinę soku z ananasa. Zmieszaj owoce z mieszanką masła i przypraw. Przesyp owoce do naczynia żaroodpornego. Resztką roztopionego masła z przyprawami polej wierzch owoców.
Piecz przez godzinę. Orzechy dodaj na końcu. Zamieszaj raz jeszcze i podawaj. Oczywiście możesz orzechy dodać przed końcem pieczenia, jeśli lubisz je pieczone.
Wskazówki
Olej kokosowy po w stawieniu owoców do lodówki ponownie stwardnieje. Przed ponownym podaniem podgrzej owoce.