Jak zrobić piwne brownie?
Połączenie ciemnego, lekko goryczkowego piwa ze słodyczą czekolady to połączenie znakomite. Wypróbuj przepis na pyszne, czekoladowe ciasto z dodatkiem piwa.
Składniki:
1 szklanka mąki
1/4 szklanki gorzkiego kakao w proszku
szczypta soli
85 gram ciemniej czekolady, grubo posiekanej
1/2 kostki masła
4 duże jaja
1 szklanka brązowego cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki ciemnego piwa, np. typu stout
Rozgrzej piekarnik do 176 stopni Celsjusza. Do średniej wielkości miski przesiej mąkę, sól i kakao. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Umieść pokruszoną czekoladę w żaroodpornej misce na garnku z gotującą się wodą. W małym rondelku rozpuść masło. Wlej masło do rozpuszczonej czekolady i dokładnie wymieszaj. Zdejmij miskę z ognia. Delikatnie wlej piwo.
W osobnej misce ubij jajka z cukrem i wanilią. Dodaj masę piwno- czekoladową. Następnie dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj wszystko. Przelej do wysmarowanej tłuszczem formy i piecz przez około 35-40 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw, aż całkowicie ostygnie. Jeśli przykryjesz ciasto folią możesz je przechowywać nawet do tygodnia.