Jak zrobić pizzę z kalafiora?
Ile razy zdarzyło się, że przez cały dzień marzyłeś o pizzy na cienkim lub puszystym cieście, a po upragnionym posiłku czułeś się ciężko i ospale? Może czas pomyśleć o wprowadzeniu zmian w jadłospisie? Nie musisz całkiem rezygnować z ulubionego przysmaku! Pizza na spodzie z kalafiora to nie tylko modna przekąska, ale również danie o znacznie niższym indeksie glikemicznym, przez co jej degustacja nie będzie wiązać się z nieprzyjemnymi dolegliwościami. Brzmi jak spełnienie kulinarnych marzeń? Sprawdź przepis na pizzę z kalafiora i przekonaj się, że jej przygotowanie jest dziecinnie proste.
Jak smakuje pizza z kalafiora?
Wszystko zależy od inwencji kucharza! Pizzę na cieście z kalafiora śmiało możesz posmarować ulubionym sosem pomidorowym. Dodatki wybieraj wedle uznania. Do samego ciasta, jak zaraz się przekonasz, możesz dodać zioła i ser, które wzbogacą smak potrawy.
Do tej pory unikałeś jedzenia warzywa ze względu na jego specyficzny zapach? Dla niektórych smakoszów jest to bariera nie do przejścia. Dodatki użyte w recepturze będą wybawieniem dla wszystkich sceptyków. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że zdrowa pizza z kalafiora będzie jadalna, podczas gotowania warzywa do wody dodaj łyżeczkę sody oczyszczonej. Bardzo dobre neutralizuje nieprzyjemną woń.
Jak zrobić pizzę z kalafiora krok po kroku?
Kalafiora pokrój na mniejsze kawałki, odetnij zdrewniałe końcówki. Do zrobienia pizzy zużyjesz około pół kilograma kalafiorowych różyczek. Rozdrobnij je w blenderze, ich konsystencja powinna przypominać sypki ryż.
Do ugotowania podanej ilości warzywa potrzebujesz szklanki wody. Kalafior wrzuć do wrzątku i gotuj przez 10 minut na małym ogniu. Po zdjęciu z kuchenki poczekaj, aż warzywo przestygnie. Bardzo ważne jest dokładne odsączenie kalafiora z nadmiaru wody. Najprościej odcedzisz go, dociskając mocno do sitka.
Przygotuj duże naczynie. Przełóż do niego masę kalafiorową, dodaj jedno jajko i wybrane przyprawy. Mogą to być zioła prowansalskie, oregano i bazylia. Szczypta soli i pieprzu też nie zaszkodzą. Ciekawy smak oraz konsystencję nada pizzy odrobina startej mozzarelli albo parmezanu. Wszystkie składniki wymieszaj i przełóż do formy do pieczenia. Zwróć uwagę, by kalafiorowe "ciasto" rozprowadzić równomiernie. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Pierwszy etap pieczenia potrwa 25 minut. Po tym czasie pizzę wyjmij, posmaruj sosem, ułóż dodatki i wstaw na kolejne 10 minut. Chrupiąca pizza z kalafiora jest już gotowa!
Pizza z kalafiora: Wybawienie na diecie
Każdy, kto choć raz był na diecie redukcyjnej, pewnie doskonale wie, że momentami trudno utrzymać odpowiedni poziom motywacji. Zdarza się, że chęć utraty nadprogramowych kilogramów przegrywa w przedbiegach z ochotą na przysmak z listy posiłków zakazanych. Dlatego warto znać receptury, dzięki którym dieta nie będzie kojarzyć się wyłącznie jako pasmo wyrzeczeń. Jadłospis nadal może (a nawet powinien) być różnorodny i smaczny. Dietetyczna pizza z kalafiora ułatwi i uprzyjemni pracę nad wymarzoną sylwetką.
Uniwersalny przysmak
Czy można przygotować pizzę z kalafiora dla cukrzyka? Oczywiście, że tak - jest to potrawa często zalecana podczas komponowania menu dla diabetyków. Ważne, by wybrać wszystkie dodatki według zaleceń specjalisty. Jest to rozwiązanie dużo bezpieczniejsze dla zdrowia niż potrawa przygotowywana z mąki i drożdży.
Równie łatwo jest skomponować pizzę z kalafiora bezglutenową. Jednym z dużych atutów tej receptury jest wyeliminowanie produktów zbożowych. Co prawda w naszym sposobie na to pyszne danie, znajdziesz jajka i sery, ale bez trudu zmodyfikujesz przepis, by stworzyć wegańską pizzę z kalafiora. W takim przypadku przydatne okażą się płatki drożdżowe dodane do warzywnego spodu.