Jak zrobić pudding ryżowy z solonym karmelem?

Pudding ryżowy jest jednym z niedocenianych deserów na świecie. Prawie zawsze pozostaje w cieniu innych słodkości, takich jak ciasteczka, ciasta czy lody. Niesłusznie, gdyż desery ryżowe zasługują na znacznie większą uwagę. Wypróbuj przepis na pyszny pudding ryżowy z solonym karmelem. Jego wykonanie nie wymaga dużej ilości czasu ani umiejętności.

article cover
©123RF/PICSEL

Składniki potrzebne do wykonania deseru

©123RF/PICSEL

Ryż

¾ szklanki białego ryżu długoziarnistego

3 szklanki mleka

3 łyżki masła

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1 szklanka siekanych orzechów (do wyboru)

2 szklanki wody

Karmel:

©123RF/PICSEL

¼ szklanki cukru

2/ 3 szklanki śmietanki kremówki

1/ 2 łyżeczki soli (może być himalajska)

Sposób przygotowania ryżu

Ryż wypłucz w zimnej wodzie. Zagotuj dwie szklanki wody. Dodaj ryż. Gotuj przez około 6 minut, aż odparuje nadmiar płynu. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj mleko i gotuj, aż ryż wchłonie całe mleko. Dodaj ekstrakt z wanilii i masło. Wymieszaj wszystko dokładnie. Następnie przygotuj karmel.

Sposób przygotowania karmelu

©123RF/PICSEL

W małym garnku rozpuść cukier na wolnym ogniu. Uważaj, aby się nie przypalił. Kiedy cukier się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i powoli dodawaj śmietankę stale mieszając. Ponownie umieść garnek na ogniu. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Karmel ma mieć konsystencję śmietany.

Przełóż ryż do szklaneczek i polej karmelem. Smacznego.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas