Jak zrobić pudding ryżowy z solonym karmelem?
Pudding ryżowy jest jednym z niedocenianych deserów na świecie. Prawie zawsze pozostaje w cieniu innych słodkości, takich jak ciasteczka, ciasta czy lody. Niesłusznie, gdyż desery ryżowe zasługują na znacznie większą uwagę. Wypróbuj przepis na pyszny pudding ryżowy z solonym karmelem. Jego wykonanie nie wymaga dużej ilości czasu ani umiejętności.
Składniki potrzebne do wykonania deseru
Ryż
¾ szklanki białego ryżu długoziarnistego
3 szklanki mleka
3 łyżki masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka siekanych orzechów (do wyboru)
2 szklanki wody
Karmel:
¼ szklanki cukru
2/ 3 szklanki śmietanki kremówki
1/ 2 łyżeczki soli (może być himalajska)
Sposób przygotowania ryżu
Ryż wypłucz w zimnej wodzie. Zagotuj dwie szklanki wody. Dodaj ryż. Gotuj przez około 6 minut, aż odparuje nadmiar płynu. Mieszaj od czasu do czasu. Dodaj mleko i gotuj, aż ryż wchłonie całe mleko. Dodaj ekstrakt z wanilii i masło. Wymieszaj wszystko dokładnie. Następnie przygotuj karmel.
Sposób przygotowania karmelu
W małym garnku rozpuść cukier na wolnym ogniu. Uważaj, aby się nie przypalił. Kiedy cukier się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i powoli dodawaj śmietankę stale mieszając. Ponownie umieść garnek na ogniu. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Karmel ma mieć konsystencję śmietany.
Przełóż ryż do szklaneczek i polej karmelem. Smacznego.